Rijksoverheid

Nieuws Schouten

Diertransport wordt vanaf 35 graden verboden

9 September 2019 - Kimberly Bakker - 4 reacties

Het wordt verboden om bij een temperatuur van boven de 35 graden dieren te vervoeren, schrijft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in een Kamerbrief. De afspraak stond al in het Nationaal Hitteplan, maar volgens de minister wordt deze vrijwillige afspraak niet door iedereen nagekomen.

Aangezien minister Schouten concludeert dat de vrijwillige afspraak niet door iedereen nageleefd wordt, heeft ze besloten die maatregel wettelijk vast te leggen. Het gaat uitsluitend om de transporten die in Nederland plaatsvinden. "Het transportverbod bij deze specifieke temperatuur (35 graden of meer) neemt echter niet weg dat de dieren alsnog hittestress kunnen ervaren bij lagere temperaturen. Daarom zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) streng blijven controleren", vervolgt Schouten.

Eerder liet Schouten zich ook positief uit over het plan van de Europese Commissie om geen transporten over lange afstand uit te voeren als de buitentemperatuur boven de 30 graden uitkomt. De minister heeft toen duidelijk aangegeven dat zij graag ziet dat dit wordt vastgelegd in de transportverordening. "Er moet wel een wettelijke basis zijn."

Couperen in 2030 verboden
Naast het verbod op diertransport bij een temperatuur van 35 graden of hoger, heeft Schouten eveneens besloten dat het routinematig couperen van staarten bij biggen vanaf 2030 verboden is. "Om het couperen uit te faseren, is het noodzakelijk dat de oorzaken (zoals huisvesting, verveling, voeding en stalklimaat) aangepakt worden. In veel gevallen vraagt dit om een aanpassing in de bedrijfsvoering en moeten er investeringen worden gedaan", meldt Schouten. Door een einddatum vast te stellen, hoopt ze dat varkenshouders voldoende tijd hebben om om te schakelen naar de nieuwe situatie.

Volgens de Producenten Organisatie Varkenshouderij is de situatie echter iets genuanceerder dan eerder werd gemeld. "In de brief van de minister wordt de indruk gewekt dat er in Nederland per 2030 helemaal niet meer gecoupeerd mag worden, maar dat klopt niet. Het betekent dat we vanaf 2030 stoppen met routinematig couperen." Duitsland en Denemarken kennen al verscherpte regelgeving op het gebied van het couperen van staarten bij biggen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
Allee 9 September 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10883926/diertransport-wordt-vanaf-35-graden-verboden]Diertransport wordt vanaf 35 graden verboden[/url]
Daar zijn ze druk mee.......... fatsoenlijk besturen daar hebben ze geen kaas van gegeten.
Westbrabander 9 September 2019
Gaat die 35 graden eis ook voor vlees uit het tropische Brazilië gelden?
geert 10 September 2019
Dat wordt nachtwerk.Is de NVWA dan ook wakker.?
gijsje 10 September 2019
Een temperatuur van 25°C zou het maxium moeten zijn. Vervoer met temperatuurregeling zou redelijk zijn. Stressvlees smaakt minder goed. Als boerin doe je al het goede voor je dieren, waarom niet tijdens transport
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden