Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Britse overheid verwacht Afrikaanse varkenspest

18 September 2019 - Kimberly Bakker

De regering in het Verenigd Koninkrijk verwacht voor het einde van volgend jaar een uitbraak van Afrikaanse varkenspest aan te treffen in het land. Daarom roept de Britse varkensindustrie nu op om extra actie te ondernemen.

In een reactie op de uitspraken van de Britse regering laat Richard Lister, de voorzitter van National Pig Association (NPA), weten dat er meer actie ondernomen moet worden om Afrikaanse varkenspest buiten de deur te houden. "Als de regering denkt dat de dierziekte binnen 12 maanden in ons land wordt aangetroffen, dan betekent dat overduidelijk dat er meer middelen en inspanningen nodig zijn om het buiten te houden."

Daarbij vraagt de belangenorganisatie zich af of het probleem wel serieus genoeg wordt genomen, ondanks de flyercampagne die eerder dit jaar is aangekondigd. "We zien deze flyers niet consistent in de havens of op de luchthavens terug. Daarnaast lijkt er vanuit verschillende partijen weinig interesse te zijn om het landbouwministerie in het land (Defra) te ondersteunen."

Het Britse landbouwministerie zegt berekend te hebben dat een uitbraak van Afrikaanse varkenspest het Verenigd Koninkrijk ongeveer €90 miljoen gaat kosten, maar de NPA verwacht dat dit bedrag veel hoger ligt. Dit met het oog op het feit dat de exportmarkt jaarlijks circa €470 miljoen waard is.

Rusland ruimt 35.000 varkens
In Rusland, waar de dierziekte zich in rap tempo verspreid, zijn afgelopen week opnieuw meer dan 35.000 varkens geruimd. Het virus werd namelijk aangetroffen op een varkensbedrijf met 35.647 varkens in het westen van het land (in Novgorod). Daarnaast maakt de overheid bekend dat er ook nog 5 kleine uitbraken zijn geweest bij kleine, veelal niet-geregistreerde, varkenshouderijen.

In de Balkan wordt ondertussen gesproken over een ernstig infectierisico, gezien ook Servië half augustus getroffen is door Afrikaanse varkenspest. Daarom heeft de Kroatische minister van Landbouw een aantal nieuwe maatregelen afgekondigd. Een van die maatregelen is een verbod op de verkoop van varkens die niet voldoen aan alle gestelde eisen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden