Shutterstock

Inside Varkens

Deense varkensprijs negeert de trend

2 Oktober 2019 - Kimberly Bakker - 1 reactie

De varkensprijs in Denemarken beweegt tegen de trend in, zo blijkt uit de prijsvergelijking van de Duitse belangenbehartiger ISN. Daarnaast beweegt de Spaanse varkensprijs inmiddels in de richting van de Franse prijs.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De meeste varkensprijzen in de Europese Unie blijven opnieuw staan, wat betekent dat de varkensprijs in Duitsland stabiel blijft op €1,796 per kilo. Ook de varkensprijs in Nederland houdt het huidige niveau vast en komt daardoor voor de achtste week uit op €1,723 per kilo. Vorige week werd al duidelijk dat de Belgische varkensprijs sinds de uitbraken van Afrikaanse varkenspest niet mee kan komen. Ook deze week blijft de prijs achter en noteert €1,655 per kilo.

Waar de Franse varkensprijs in de afgelopen weken stilletjes richting de Spaanse varkensprijs klom, is deze beweging nu omgedraaid. De prijs in Spanje daalt deze week namelijk met €0,009 tot €1,921 per kilo. Daarmee zakt de prijs af richting het niveau van de Franse varkensprijs, want die noteert momenteel €1,903 per kilo.

Tegen de trend in
De Deense varkensprijs toont daarentegen juist een stijging, waarmee de prijs tegen de historische trend in gaat. De varkensprijs van Denemarken stijgt deze week namelijk met €0,027 tot €1,763 per kilo, wat het hoogste niveau van dit jaar is. Opvallend is dat de Deense varkensprijs deze week normaliter de weg naar beneden kiest: in 2018 zakte de prijs met €0,03 en in de lijn van het 5-jarig gemiddelde is in deze week een daling zichtbaar van €0,01.

Ten opzichte van andere landen in de Europese Unie noteert de Deense varkensprijs in de middenmoot en is het in deze week op gelijke hoogte gekomen met de varkensprijs in Oostenrijk. Wil het naar de top 3 stijgen, dan moet er echter nog een flinke stap worden gezet. Die derde plaats is nu namelijk voor Duitsland, wat het verschil €0,033 maakt.

Hoop op hogere prijs verdwijnt
Door het ruime aanbod van slachtrijpe varkens wordt de markt in balans gehouden, waardoor de hoop op een nog hogere varkensprijs langzaam verdwijnt. De afzet van varkensvlees naar China is (en blijft waarschijnlijk) echter dusdanig goed dat de traditionele dip in het najaar gepareerd kan worden. Tegelijkertijd is het aanbod in Nederland en omliggende landen dus zo ruim dat een verhoging ook niet aan de orde is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden