Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Thailand controleert bij grens op varkenspest

8 Oktober 2019 - Kimberly Bakker

De regering in Thailand heeft besloten om 50 controleposten langs de grens met Myanmar te plaatsen. Op die manier moet voorkomen worden dat Afrikaanse varkenspest zich verspreid naar het land. Daarnaast schrijft Rabobank dat de dierziekte in Vietnam voor een verlies van meer dan 7 miljoen varkens kan zorgen.

De nieuwe controleposten in Thailand worden bemand door autoriteiten van het ministerie van Landbouw, het ministerie van Binnenlandse Zaken en het leger. Zij zullen alle vrachtwagens met vee (zoals varkens, rundvee of pluimvee) of veevoer controleren. Op deze manier hoopt de regering het virus buiten de deur te houden.

Vleesprijzen in Vietnam stijgen fors
Rabobank gaf recent aan te verwachten de varkensstapel in Vietnam aan het einde van het jaar ruim 7 miljoen varkens (waarvan 1 miljoen zeugen) kleiner zal zijn dan vorig jaar. Dit zorgt er eveneens voor dat de productie van varkensvlees in het land 20% lager zal zijn dan vorig jaar. Ook voor komend jaar verwacht de bank een lagere productie: -5%.

Niet alleen de productie en varkensstapel lijden onder de uitbraken van Afrikaanse varkenspest, want ook de vleesprijzen zijn aan het begin van oktober fors gestegen. In het zuidoosten van het land is de prijs in 1 week tijd met 10.000 Vietnamese dong per kilo (€0,39 per kilo) toegenomen. De levende varkens worden inmiddels verkocht op een prijs van 52.000 dong per kilo (omgerekend €2,04 per kilo), wat €0,07 meer is dan 1 dag eerder. De prijsstijging komt door de angst voor een tekort aan varkensvlees.

Australië voelt angst
Inmiddels is ook Oost-Timor getroffen door Afrikaanse varkenspest. Dit zorgt ervoor dat varkenssector in Australië redelijk zenuwachtig begint te worden. Het getroffen land ligt namelijk op slechts 700 kilometer van de noordgrens van het land, waardoor de autoriteiten in Australië inmiddels besloten hebben grenscontroles in te stellen. Op deze manier wil het de dierziekte buiten houden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden