Shutterstock

Nieuws Varkensvlees

DCA brengt transparantie aan op vleesmarkt

14 Oktober 2019 - Wouter Baan

DCA-Markets, onderdeel van DCA Groep, start vanaf maandag 14 oktober met het publiceren van wekelijkse prijsmutaties van varkensvleesonderdelen. Het doel hiervan is om meer transparantie aan te brengen in de vleesketen.

Dit houdt in dat de prijsontwikkelingen van alle belangrijke onderdelen van het varken, zoals bijvoorbeeld de hammen, ribben, nekken en schouders door DCA-Markets op maandagmiddag worden gepubliceerd. De mutaties worden aangeleverd door een panel dat bestaat uit slachterijen, grossiers en in- en verkopers.

Transparantie in keten
DCA-Markets publiceert nu al wekelijks de DCA BestPigletPrice (biggen) en de DCA Beursprijs 2.0 (vleesvarkens) en daar komen de varkensvleesonderdelen dus nu bij. Volgens René van 't Riet van DCA-Markets wordt de gehele keten hierdoor transparanter. Daarnaast worden marktpartijen in de gelegenheid gesteld om hier contracten op af te wikkelen.

Vleesmutaties zijn ook voor varkenshouders relevantie informatie, verwacht Van 't Riet. "Op die manier krijgen zij een doorkijkje in de keten. De vleesprijzen zeggen namelijk iets over de grondstofwaarde van het varken."

Schaduwperiode vanaf augustus
Sinds augustus worden de vleesmutaties al op de achtergrond samengesteld. Volgens Van ’t Riet hebben de noteringen de eerste meters gemaakt. "Dat hebben we bewust gedaan om vanaf half oktober goed gefundeerd van start te kunnen gaan." Naast varkens, biggen en vleesonderdelen maakt DCA Markets ook noteringen voor onder meer zuivel, aardappelen, peen, fosfaatrechten en mest.

De vleesnoteringen zijn onderdeel van het abonnement Varkens & Voer. Klik hier voor meer informatie. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden