Shutterstock

Inside Varkens

Varkensprijs in bikkelhard beton gegoten

25 Oktober 2019 - Wouter Baan - 5 reacties

De situatie op de varkensmarkt is nagenoeg een kopie van de voorgaande weken. China is aan de markt en de vleesprijzen stijgen. Daartegenover staat dat het aanbod ruim voldoende is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De verkoop van varkensvlees loopt als een trein en diverse onderdelen van het karkas plussen. Dat China om varkensvlees verlegen zit, mag geen verrassing zijn. De geruststellende gedachte voor varkenshouders is dat deze vraag waarschijnlijk alleen nog maar groter wordt. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) verwacht dat de Chinese productie over 2020 met 25% daalt tot 34,8 miljoen ton.

Kortom: de bodem onder de varkensprijs is van bikkelhard beton. Het plafond is dat (vooralsnog) echter ook. De Duitse varkensprijs bleef deze week voor de tiende week op rij steken op €1,85 per kilo. Het aanbod van varkens is te ruim om een verhoging los te weken. In Duitsland wordt op donderdag 31 oktober Hervormingsdag gevierd en op vrijdag 1 november Allerheiligen. Dan staan de activiteiten op een ietwat lager pitje. Dit maakt dat het aanbod slachtrijpe varkens tijdelijk nog ruimer uitpakt.

Ruim aanbod blokkeert prijsstijging
In Nederland is het aanbod eveneens groot, maar niet problematisch. In een markt waarin slachterijen zo gewillig varkens opnemen, zou dat ook niet logisch zijn. Dat slachterijen het gaspedaal intrappen, blijkt ook uit slachtcijfers. Afgelopen week hingen maar liefst 323.000 varkens aan de haken, met een gemiddeld slachtgewicht van 98,7 kilo. Dit is het hoogste aantal tot nu toe in 2019. 

Zolang de haken gemakkelijk volkomen, is een hogere varkensprijs niet waarschijnlijk. De DCA Beursprijs 2.0 blijft zodoende gelijk op €1,76 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens blijft staan op €1,42 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden