Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Polen onderzoekt meer dode zwijnen bij Duitsland

20 November 2019 - Kimberly Bakker

In Polen is, nabij de grens met de deelstaat Brandenburg, een tweede geval van Afrikaanse varkenspest aangetroffen, meldt de State Veterinary Institute van Polen. In ditzelfde gebied zijn nog 19 andere dode wilde zwijnen aangetroffen, maar daarvan is de doodsoorzaak nog niet vastgesteld.

Afgelopen week werd voor het eerst in het westen van Polen, op circa 100 kilometer van de grens met het Duitse Brandenburg, een dood wild zwijn met Afrikaanse varkenspest aangetroffen. Nu hebben Poolse autoriteiten bekendgemaakt dat in die regio nog een dood wild zwijn met het virus is vastgesteld. Bij 19 andere dode wilde zwijnen moet de doodsoorzaak nog worden bepaald, al wordt er rekening mee gehouden dat ook die zwijnen besmet waren de dierziekte. De uitslag van dat onderzoek wordt met een paar dagen verwacht.

Gebied is afgezet
Het gebied waar de dode wilde zwijnen aangetroffen zijn, is ongeveer 36 kilometer groot en was vrijdag 15 november al hermetisch afgesloten. De afrastering van het 'besmette gebied' is maandag 18 november afgerond. Het gebied wordt nu door de veterinaire dienst van Polen geïnspecteerd. Daarbij wordt onder meer onderzocht of de afzetting verder moet worden uitgebreid.

ProMED, de internationale vereniging voor besmettelijke ziekten, meldt in een verklaring dat de ontdekking van een tweede geval van de dierziekte alarmerend is voor zowel Duitsland als Polen: "De omvangrijke export van varkensvlees uit Polen staat nu op het spel, gezien ons varkensvlees een ernstige dreiging vormt voor Duitsland." Daarnaast meldt de instantie dat het virus naar verluidt minstens 1 week, maar waarschijnlijk langer, in het getroffen gebied heeft gecirculeerd.

Angst in Nederland en Duitsland
Een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland kan desastreus zijn voor het land. Dit omdat de belangrijke afzetmarkten (onder meer China, Japan en de Filipijnen) dan zeer waarschijnlijk een importverbod op het varkensvlees uit Duitsland afkondigen. De vondst van een tweede geval van Afrikaanse varkenspest zorgt dan ook voor onrust in Duitsland.

Ook in Nederland neemt de angst voor een uitbraak van de ziekte nu iets toe. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) vraagt daarom de leden en de bedrijven in de periferie (bijvoorbeeld transporteurs) om alle hygiënemaatregelen strikt in acht te nemen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) had de richtlijnen in augustus al aangescherpt. Zo is een tweede reiniging en ontsmetting verplicht voor vrachtwagens met vee uit Oost-Europa.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden