Shutterstock

Nieuws Warme sanering

Stoppende varkenshouder kan subsidie zelf berekenen

21 November 2019 - Kimberly Bakker - 19 reacties

Varkenshouders die een indicatie willen krijgen van hoeveel subsidie zij kunnen ontvangen als ze stoppen met hun bedrijf, kunnen dit vanaf heden zelf berekenen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

De varkenshouders in de concentratiegebieden Oost of Zuid (met een minimale geurscore van 0,40) kunnen zich vanaf maandag 25 november aanmelden voor de Regeling 'warme sanering van de varkenshouderij'. In totaal is er voor deze subsidieregeling een budget beschikbaar van €180 miljoen. De toewijzing gebeurt aan de hand van de geurscore: hoe hoger deze score, hoe groter de kans op subsidie.

Wanneer de geurscore hoog genoeg is, ontvangt deze varkenshouder een vergoeding voor de ingeleverde varkensrechten. Die vergoeding komt uit op €52 per recht in regio Oost en ligt in regio Zuid op €151 per ingeleverd varkensrecht. Daarbij krijgt de varkenshouder een vergoeding per m2 voor het waardeverlies van de dierenverblijven, de mestsilo’s, de voersilo’s en de mestkelders. Deze bedraagt 65% van de gecorrigeerde vervangingswaarde.

Subsidiebedrag zelf berekenen
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft alvast een rekentool toegevoegd, waarmee de geïnteresseerde varkenshouders een indicatie kunnen krijgen van het te ontvangen bedrag. Daarvoor moeten zij het te vervallen aantal varkensrechten, de regio van de locatie, de datum van ingebruikname van een dierenverblijf, de datum van de aanvraag en het aantal m2 per dierenverblijf invullen.

RVO.nl meldt overigens wel duidelijk dat het hier om een indicatie gaat. "Het daadwerkelijke subsidiebedrag kan dus nog afwijken", zo schrijft de rijksdienst.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
19 reacties
Bertje 21 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10884758/stoppende-varkenshouder-kan-subsidie-zelf-berekenen]Stoppende varkenshouder kan subsidie zelf berekenen[/url]
Er is €60 miljoen bestemd voor verduurzaming, waarvan €40 miljoen voor de varkens. Wanneer wordt nu eens bekend aan welke voorwaarden verduurzaming moet gaan voldoen. ....?
truus 21 November 2019
tis ma een lauwe sanering als je t míj vraagt...
Knor 21 November 2019
Ik doe mee, net de berekening gedaan, kom op € 350 totaal per vleesvarken en op € 1600 per zeug totaal. Kan de varkens nog verkopen voor gemiddeld 120/450 euro en blijven wonen. Dit krijg ik nooit van een andere koper en er is maar één gouden kans.
Joha 21 November 2019
En dan nog slopen en mestafvoeren. Reken je rijk
tempo 21 November 2019
De meeste kunnen geen beroep doen op warme sanering en dus meesten vallen in koude sanering
Knor 21 November 2019
Klopt @Tempo, al verwacht ik dat de regeling wel uitgebreid wordt qua geld en qua gebied. Niemand is verplicht om mee te doen, het is slechts een kans om dit geld te pakken. Niet meedoen is later niet zeuren. In ons geval van een gesloten bedrijf met 500 zeugen gaat het om miljoenen, dat geld komt niet weer voorbij nu jongeren massaal afhaken om nog boer te worden.
schoenmakers 1 21 November 2019
ze kunnen ook gewoon toekomstperspectief bieden, jongeren willen wel, maar niet constant afgezeken worden
Roy 22 November 2019
Knor,
Mag ik vragen wat je leeftijd is?
Knor 23 November 2019
42 lentes jong, nog mogelijkheden genoeg. Met zeker een miljoen euro tussen bankschuld en saneringsgeld gaan wij het ons zelf wat aangenamer maken.
Roy 23 November 2019
Misschien wel een goede keuze knor, maar toch jammer dat zulke "jonge" ondernemers er ook mee kappen
piet piloot 23 November 2019
knor rekent het goed na
voor je met de koude kermis thuis komt
meststal 20 jaar 281 euro maal 65% = 182
de rechten kun je zo ook verkopen 150 €
182 € IS PER METER
50 € voor de sloop
dan de ondergrond wordt ontrokken aan de landbouw
daar moet je ook over afrekenen
denk schouders er onder als je 42 jaar bent
100 € voerwinst per plaats
is twee jaar werken voor die 182 €
Roy 23 November 2019
Misschien wel een goede keuze knor, maar toch jammer dat zulke "jonge" ondernemers er ook mee kappen
Knor 25 November 2019
Rekenen lukt me wel Piet. Vanmorgen gelijk ingediend, drie miljoen euro voor inderdaad nog jonge stallen en dan de rechten en de varkens. Nog mooi een jaar uitloop met topprijzen. Daarna hebben andere landen het gat van China weer opgevuld en gaan we weer naar € 1,40 met weer 30 nieuwe regels erbij. We zijn geen van allen getrouwd met de varkens en de wijze praat van leveranciers en handelaren is aan mij niet besteed. Als de winsten structureel zo goed bleven, dan deden de rechten en de waarde bedrijven in het vrije verkeer wel veel meer.
xx 25 November 2019
Knor heeft het goed gezien en laat zo'n kans niet lopen, al is het natuurlijk te gek voor woorden om jonge stallen op te kopen.
Nu nog afwachten, want het zal wel flink overschreven worden.
tempo 25 November 2019
Jongens reken je niet rijk met zoiets belasting komt ook nog kijken .
Kees 26 November 2019
Veel privé en de rest in een BV, dan valt het met die belasting hard mee.
bert 26 November 2019
Ziet de fiscus dit dan niet als staken als je in een BV zit? @Kees
Kees 26 November 2019
Jawel, maar in een BV maximaal 20% belasting tegenover 44% voor een andere vorm van ondernemen. Daarnaast heb ik de woning privé en is deze net als de grond onbelast. Heb ook ingeschreven voor de sanering, inclusief rechten en varkens 3,5 miljoen euro, moet hierover hooguit 2 ton belasting betalen en dit kan ook nog uitgesmeerd worden. Resteert na aflossing bank en belasting nog ruim 1 miljoen cash. Zie graag een ander doorploeteren, ga leuke dingen doen.
Roy 26 November 2019
Hallo Kees, 20% vpb, maar dan zit het geld nog in de BV, geld moet er ook nog een keer uit -> dividend of loon
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden