Shutterstock

Nieuws VAB-locaties

Brabant wil oude stallen omtoveren tot zonnepark

5 December 2019 - Wouter Baan - 1 reactie

Noord-Brabant zit met veel lege stallen in de maag. Daarom heeft de provincie bedacht om zonneparken te realiseren op oude stalgronden. Dit voorkomt verloedering en zorgt tevens voor groene energie.

In de komende jaren stoppen naar verluidt duizenden veehouders in de provincie en die stalruimte komt leeg. Uit onderzoek van Alterra blijkt dat tot 2030 circa 4.500 boerenbedrijven stoppen, goed voor circa 8,6 miljoen vierkante meter agrarische bebouwing. Deze locaties moeten herbestemd worden. Leegstand is niet wenselijk en trekt criminaliteit aan.

Om deze stoppende boeren een handje te helpen, heeft Noord-Brabant onder het motto 'stal eraf, zon erop' een plan ontwikkeld. Samen met de 'Brabantse Ontwikkelings Maatschappij' en 'Mijn Zonneveld' wil het op de vrijkomende bouwblokken zonneparken plaatsen.

€6.000 per hectare
Het plan gaat als volgt: een boer verhuurt zijn bouwblok voor minimaal 15 jaar en krijgt daarvoor ieder jaar een vergoeding van ongeveer €6.000 per hectare. Na 15 jaar wordt deze boer automatisch de eigenaar van de dan inmiddels afgeschreven installatie. De provincie belooft dat de inkomsten in de jaren daarna nog veel hoger uitpakken. 

Voordat de panelen geplaatst kunnen worden, moeten de stallen eerst gesloopt zijn. Dat kost echter geld en komt op het conto van de boer. Boeren die het geld niet hebben, worden daarbij geholpen. Dit wordt vervolgens wel verrekend met de jaarlijkse vergoeding.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Bert 6 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10884927/brabant-wil-oude-stallen-omtoveren-tot-zonnepark]Brabant wil oude stallen omtoveren tot zonnepark[/url]
Eerst stallen bouwen met subsidie,dan zonnepanelen met subsidie,en na 15 jaar wordt het tijd om te sparen voor de opruimingskosten en dan op plekken waar voedsel geproduceerd kan worden met natuur.
Dit moet niet kunnen, kies dan voor windmolens
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden