Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Denemarken voltooit hek bij Duitse grens

6 December 2019 - Kimberly Bakker

Op de grens tussen Denemarken en Duitsland staat vanaf nu een 70 kilometer lang hek van 1,5 meter hoog. Op die manier hoopt Denemarken een uitbraak van Afrikaanse varkenspest te voorkomen. Verder laat de dierziekte ook zijn sporen na in Estland en Oekraïne.

Denemarken heeft de bouw van een hekwerk aan de grens met Duitsland voltooid. Het hek van 70 kilometer lang en 1,5 meter hoog moet er vooral voor zorgen dat Afrikaanse varkenspest buiten de deur gehouden wordt. Er is deze week vaart gezet achter de bouw, omdat er onlangs Afrikaanse varkenspest werd aangetroffen in het westen van Polen, op 40 kilometer van de Duitse grens.

Varkensvlees steeds duurder
Afrikaanse varkenspest heeft ook gevolgen voor de varkensvleesprijzen in de Baltische staten. De prijs voor varkensvlees in Estland is sinds de start van het jaar bijvoorbeeld met gemiddeld 40% gestegen. Die stijging wordt aangedreven door de fikse export vanuit de Europese Unie richting China. Hoewel sinds 2017 geen enkele uitbraak meer is aangetroffen, hebben de landen in deze regio vrijwel alle achtertuinbedrijven moeten sluiten. Dat heeft voor varkensvleestekorten gezorgd.

Ook in Oekraïne is sprake van een varkensvleestekort. Door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest wordt verwacht dat de varkensstapel dit jaar 20% lager uitkomt. Daarnaast is de varkensvleesproductie over 2018 met 9,3% afgenomen. In totaal zijn er in Oekraïne sinds 2012 meer dan 500 uitbraken geregistreerd, waarbij het totale verlies kan oplopen naar £235 miljoen. Alhoewel het aantal uitbraken in 2019 gedaald is, blijft het beeld somber. Eerder dit jaar waarschuwde de belangenbehartiger er nog voor dat de varkensindustrie binnen 2 tot 3 jaar kan zijn uitgestorven.

Rusland heeft tegengesteld probleem
Rusland kampt daarentegen met juist tegenovergestelde problemen. De binnenlandse varkensindustrie heeft momenteel namelijk te maken met een overaanbod, als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest in het land. De prijzen zijn daardoor sinds het begin van 2019 met maar liefst 20% gedaald. Voor 2020 wordt rekening gehouden met een verdere daling van 3% tot 5%, aldus de Nationale Meat Association.

Enige verlichting kan komend jaar ontstaan door een toename van de binnenlandse vraag. Een andere manier om grote verliezen te voorkomen, is het creëren van extra export. Over de eerste 9 maanden heeft Rusland 73.000 ton varkensvlees en bijproducten geëxporteerd, wat 9% boven het niveau van 2018 ligt. Echter, doordat er nog steeds uitbraken aangetroffen worden in Rusland mag het land niet exporteren naar de aantrekkelijkste markten, zoals China.

Lees hier alles over Afrikaanse varkenspest.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden