Shutterstock

Analyse Varkens

Hoge varkensprijzen balanceren op dun koord

11 December 2019 - Wouter Baan - 3 reacties

Kerst komt snel dichterbij; supermarkten moeten voor die tijd vol liggen met beenhammen en varkenshaasjes. Dat betekent werk aan winkel voor slachterijen. De vleesprijzen stijgen dan ook explosief snel. De hoge varkensprijs vlakt, na een rappe stijging, ondertussen wel af. De verwachtingen voor 2020 zijn positief, al schuilt het gevaar van Afrikaanse varkenspest om elke hoek. 

De varkensprijzen zijn de achterliggende weken hard gestegen, vooral als gevolg van de krapte op de vleesmarkt. De Chinese en Europese afnemers vechten om hetzelfde 'varkensbeen' en dat heeft de prijzen hard omhoog gedreven. DCA-Markets is een paar maanden geleden begonnen met het monitoren van de vleesprijzen. De mutaties tonen aan dat de vleesmarkt al een tijdje flink in beweging is. Dat is echter niet verwonderlijk, want het mondiale vleestekort was niet vaak zo groot als nu.

De aanleiding hiervoor ligt grotendeels in China, waar door de uitbraken van Afrikaanse varkenspest ondertussen tientallen miljoenen varkens zijn geruimd. Het vleestekort loopt in 2020, zo tonen de cijfers van Rabobank, op tot 20 miljoen ton.  

China vraag luxe vleesonderdelen
Terwijl China voorheen vooral bijproducten (zoals de koppen en pootjes) importeerde, wordt er sinds kort ook op de luxe varkensvleesonderdelen geboden. Dit maakt dat de Europese vleesmarkt door de Chinezen wordt 'leeggeroofd'. In toenemende mate worden halve en hele karkassen naar China verscheept.

De exportcijfers naar China spreken boekdelen. In de eerste 3 kwartalen van 2019 pluste de afzet met ruim 50% naar 1,5 miljoen ton, ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Spanje profiteert in verhouding het meeste van de Chinese vraagopleving, gevolgd door Nederland. De Nederlandse uitvoer pluste over de eerste 9 maanden van dit jaar met 22% naar ruim 400.000 ton. 

Vleesmarkt werkt toe naar climax
De Chinese vraag werkt toe naar een climax. Tot ongeveer half december kunnen er nog containers worden verstuurd, die dan voor de viering van het Chinees Nieuwjaar (zaterdag 25 januari) aan land zijn. Daarna zal de vraag iets terugzakken, al blijft China ook komend jaar ongetwijfeld aan de markt. Dit vanwege het grote vleestekort. 

Ook de vraag in Europa werkt toe naar de traditionele piek met Kerst. Het varkenshaasje is klaarblijkelijk bij de Nederlanders nog altijd favoriet. De DCA-vleesmutatie voor de lange haas stijgt ook deze week met €0,43 per kilo. Sinds het begin van november is het haasje met bijna €1,50 per kilo gestegen. Ook andere onderdelen (zoals de hammen, middels, schouders en procureurs) hebben flink geplust, maar laten in tegenstelling tot het haasje nu wel een afvlakkend beeld zien. 

Varkensprijs historisch hoog het jaar uit
Ook de varkensprijzen buigen af, na de flinke groeispurt in de afgelopen weken. Zo staat de notering van Vion deze week stabiel op €2,12 per kilo. Met nog 1 volle slachtweek voor de boeg, neemt het aanbod toe. Tijdens de gebroken weken rondom Kerst en Nieuwjaar ligt de vleesverwerkende industrie op zijn gat en zal de vraag naar grondstof afvlakken. Daardoor ontstaat naar verwachting rond de jaarwisseling wel wat druk op de varkensprijzen. 

Het is echter niet aannemelijk dat de varkensprijzen de 'kerstbonus' gaan inleveren. Zowel in Nederland als Duitsland zijn er geen signalen dat het aanbod in de eerste maanden van 2020 overmatig ruim zal zijn. Daarbij blijft China om grote volumes Europees varkensvlees verlegen. Het haasje zal ook in het nieuwe jaar schaars blijven, wanneer China karkassen blijft importeren.

Gevaar schuilt
Kortom: de verwachtingen voor 2020 zijn hooggespannen. Dit komt tevens tot uiting in de inmiddels recordhoge biggenprijzen. Het enige wat roet in het eten kan gooien, is Afrikaanse varkenspest in Duitsland. Inmiddels is het virus op slechts 40 kilometer van de grens tussen Polen en Duitsland geconstateerd. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de dierziekte oprukt naar het westen. Bij een eventuele uitbraak raakt de Duitse varkensmarkt ontwricht en zijn de gevolgen ook voelbaar in Nederland. De hoge prijzen balanceren daarom op een dun koord. 

Wil je meer van dit soort artikelen lezen en wil je op de hoogte blijven de relevante varkens- en biggenprijzen, inclusief de mutaties van de vleesonderdelen? Abonneer je dan op Varkens & Voer Pro

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
brouwer 12 December 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10884980/hoge-varkensprijzen-balanceren-op-dun-koord]Hoge varkensprijzen balanceren op dun koord[/url]
wordt het geen tijd varkebs beter te behandelen , geen beton met ijzeren hokken voor zeugen meer , geen beton voor biggen enz . ik eet daardoor al jaren geen vlees meer
schoenmakers 1 12 December 2019
wel een rare opmerking, ze wil die varkens toch niet in de modder buiten hebben bij dit weer, zullen er vele een onprettige dood sterven
Abonnee
peer 12 December 2019
Je kunt toch gewoon voor ander concept kiezen
ligt gewoon in de winkel
probleem opgelost
smakelijk eten!
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Varkens

Bij ruim varkensaanbod horen kanttekeningen

Analyse varkens

Varkensmarkt moet nog even geduld hebben

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Op varkensmarkt wordt de blik na Pasen verlegd

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden