Vion

Nieuws Klimaatbeleid

Vion voorziet forse krimp in veestapel

10 Januari 2020 - Wouter Baan - 10 reacties

Vleesgigant Vion verwacht dat de veestapel in West-Europa de komende 10 jaar met 20% krimpt. Dit zegt topman Ronald Lotgerink in een interview in het FD.

Volgens de krant is Vion daarmee de eerste grote agrarische speler in Nederland die krimpcijfers durft te koppelen aan het klimaatbeleid. Onder meer FrieslandCampina, ForFarmers en de Rabobank durfden dat eerder desgevraagd niet aan.

Meer vleesvervangers
Naast minder dieraantallen verwacht Vion tevens dat de West-Europese vleesconsumptie slinkt, met 1 á 2% per jaar. Niet alleen op de thuismarkt in Nederland, maar ook in Duitsland. Dit gaat leiden tot een hogere consumptie van vleesvervangers. Vion verwacht een jaarlijkse groei van 6 tot 8%. Sinds korte tijd speelt Vion in op deze trend. Zo is aangekondigd dat de rundveeslachtlocatie in Leeuwarden wordt omgebouwd tot productielocatie van plantaardige vleesvervangers. 

Boerenbusiness sprak Lotgerink afgelopen zomer uitgebreid over de ontwikkelingen op de vleesmarkt en de koers en strategie van het bedrijf. Dit interview voor de VarkensAnalyse 2019 is hier terug te lezen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Pietje1 10 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10885255/vion-voorziet-forse-krimp-in-veestapel]Vion voorziet forse krimp in veestapel[/url]
Krimp is goed voor iedere veehouder
Allee 10 Januari 2020
Goede gedurfde en realistische voorspelling.
Eens met pietje komt allen maar ten goede van de veehouder met name de veel lager wordende kosten. Schakel mestafzet moet vervallen in de keten. Positie van de boer word dan beter ten opzichte van de andere schakels in de keten. Helaas hebben veel boeren de oogkleppen nog steeds niet verwijderd.
Boer Harms 10 Januari 2020
Je denkt toch niet dat die paar boeren die in nl en dld stoppen, veel invloed hebben op onze verdiensten.
Ga eens kijken in noord Spanje, waar stallen uit de grond gestampt worden voor € 170,= / per vleesvarkens plaats (verg.NL 450,= bouwen en € 140,= rechten. Alleen rond LErida worden al 3 nieuwe slachterijen gebouwd, welke allen groter zijn dan VION Boxtel.
En dan wordt ons voorgehouden dat we ons moeten richten op onderscheidend zijn. Schei uit en droom lekker verder.
Alleen kostprijs is de komende jaren bepalend, want Chinezen geven niets om onderscheid.
bep 10 Januari 2020
BOER HARMS en zo is het.
Ronald 10 Januari 2020
Aannames. Geen cijfers, onderbouwing mist
Pietje1 10 Januari 2020
Boer Harms,ik deel je mening,alleen is mij niet duidelijk wat je conclusie is;
Kunnen we de concurrentie op basis van kostprijs aan met de wereldmarkt of kan veestapel Nederland en ander kwa kostprijs durrdere landen in Europa beter inkrimpen?
Pietje1 11 Januari 2020
Denk trouwens dat richten op onderscheidenheid wel verstandig is MITS op basis van KOSTPRIJS + MARGE en niet op basis van Europese en al helemaal niet voor wereldmarkt.
De onderscheidenheid van het beter leven keurmerk wordt momenteel absoluut niet beloond, alleen de supermarkten gebruiken dit als Gratis reclame tov de consument. Ze betalen maar een fractie meer voor dit vlees die de meerkosten niet dekt en het zelfs financieel beter is om varkens voor wereldmarkt te produceren.
In de rundveesector is beter leven project net voldoende om de veehouder in leven te houden. Arbeid en stalling worden vrijwel niet vergoed dus zit zo ook geen toekomst in.
Geert 12 Januari 2020
Boer Harms inderdaad. We gaan op termijn importeren uit goedkoper producerende landen als Spanje. Daar kan geen Nederlander tegenop
tot hier en niet verder 12 Januari 2020
Beste Geert, daar kunnen de Nederlanders makkelijk tegenop, maar als de criminele organisatie van Rutte en co ons van alle onzin voor blijft schrijven, ja, dan wordt het moeilijker, maar dat is dan wel moedwillige sabotage
Frans 12 Januari 2020
Bouwen gaat in Nederland niet goedkoper worden, 170 euro in Spanje is evengoed flauwekul. Geld voor mestafzet van 15-20 euro is echter op termijn niet meer haalbaar, dus mestverwerking kan je per definitie afschrijven. Conclusie krimp met 20-50% is realistisch en uiteindelijk voor de boer veel beter.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Onzekere markt noopt Vion tot uitstel varkensprijs

Nieuws Varkens

Vion wil lichtere varkens door stroeve wereldmarkt

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden