Shutterstock

Inside Varkens

Prijsdruk op varkensmarkt zwakt duidelijk af

17 Januari 2020 - Wouter Baan

De periode rondom Kerst en nieuwjaar bracht 'rust' rondom de slachtingscijfers. Een periodiek verschijnsel rond die tijd. Dit verschijnsel wordt in week 2 opgevolgd door een periodieke piek.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensprijzen noteren weliswaar nog altijd hoog voor de tijd van het jaar, maar wel aanzienlijk lager dan enkele weken geleden. De Duitse varkensprijs (VEZG) leverde deze week €0,04 in tot €1,82 per kilo. Deze verlaging kan aangemerkt worden als een meevaller, want een groter verlies was ingecalculeerd. Mogelijk is het een signaal dat de ergste druk achter de rug is. 

Ondertussen kijkt de varkensprijs weer met een schuin oog naar boven. De Internetbeurs pluste vandaag (vrijdag 17 januari) met €0,02 tot €1,87 per kilo, de eerste plus sinds november vorig jaar. 

Slachtcijfers bevestigen ruim aanbod
Het ruime varkensaanbod van de afgelopen weken komt tot uiting in de slachtcijfers. In de afgelopen week werden 320.000 varkens geslacht. Dit aantal is gelijk aan dezelfde week vorig jaar en ruim hoger dan het 5-jarig gemiddelde voor die week. De verwachting, gezien de jaarlijks terugkerende trend, is dat dit cijfer in de komende week wat terugloopt. Handelaren geven aan dat het aanbod minder ruim is dan in de afgelopen weken. 

De varkens zijn, met een gemiddeld slachtgewicht van 101,40 kilo wel zwaar, en wegen ruim 2 kilo meer dan in de tweede week van 2019. Normaal gesproken gaat het gewicht in de komende weken weer wat omlaag, wat ook de verwachting is voor dit jaar. 

DCA Beursprijs 2.0 omhoog
Al met al lijkt prijsdruk op de varkensmarkt achter de rug te zijn, mede ingegeven doordat de vleesprijzen neigen naar stabilisatie. Een aantal handelaren geven aan dat de DCA Beursprijs 2.0 te laag staat, zodoende stijgt de notering voor geslachte varkens met €0,01 tot €1,72 per kilo. De prijs van levende varkens plust eveneens met 1 cent tot €1,39 per kilo. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden