Hans Engbers / Shutterstock.com

Nieuws Varkensmarkt

Ook in 2020 groeit Chinese varkensimport explosief

23 Januari 2020 - Wouter Baan - 1 reactie

Rabobank verwacht dat de Chinese import van varkensvlees dit jaar 2020 opnieuw een record gaat vestigen. Vooral exporteurs in de Verenigde Staten profiteren van de grote vleestekorten in China, zo verwachten analisten van de bank.

Het mag geen verrassing zijn dat de wereldwijde varkensmarkt ook dit jaar wordt gedomineerd door Afrikaanse varkenspest (AVP). Zo duikt het AVP-virus nog altijd op in China, maar minder frequent dan voorheen. De bank signaleert dat vooral de grote Chinese varkensintegraties de productie weer opvoeren door extra gelten aan te houden. Dit blijkt ook uit cijfers van het Chinese ministerie van Landbouw. Die laten zien dat het aantal varkens weer toeneemt.

Desondanks verwacht de Rabobank dat de productie van varkensvlees dit jaar verder terugzakt. En dat suggereert dat de Chinese vleesimport nieuwe records gaat vestigen. Afgelopen jaar pluste de Chinese import naar schatting met 50% tot 3,2 miljoen ton. De bank verwacht dat de import dit jaar toeneemt met nog eens met 1 miljoen ton tot 4,25 miljoen ton.

Hoge prijzen nodigen groei uit
Net als afgelopen jaar is China qua import grotendeels aangewezen op de Europese Unie, de Verenigde Staten en in mindere mate Brazilië. Rabobank verwacht dat de varkensproductie in deze gebieden toeneemt. In de EU wordt een lichte groei verwacht van circa 1%. Na een lichte krimp in 2019 nodigen de goede exportmogelijkheden en hoge varkensprijzen de varkenshouders uit om de productie op te voeren.

In de VS geven varkenshouders nog meer gas. Rabobank verwacht een productiegroei van ruim 3%, nadat de productie afgelopen jaar al met 5% pluste. De rappe toename maakt de verwerkingscapaciteit wel tegen zijn grenzen aanloopt. Mogelijk levert dat problemen op, zo waarschuwt Rabobank.

VS profiteert van handelsdeal
Vanwege de handelsdeal met China (fase 1) kan de VS dit jaar grotere volumes varkensvlees exporteren. De bank verwacht dat de Amerikaanse afzet met 300.000 ton kan groeien. In de eerste 11 maanden van 2018 kwam afzet in China uit op 472.000 ton. Brazilië zag de export van varkensvlees naar China met 59% toenemen tot 249.000 ton. Voor dit jaar wordt een verdere toename verwacht, exacte aantallen worden niet genoemd. Ook de Braziliaanse varkensproductie neemt waarschijnlijk toe.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Allee 23 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10885486/ook-in-2020-groeit-chinese-varkensimport-explosief]Ook in 2020 groeit Chinese varkensimport explosief[/url]
Nauw Rabobank snel naar de verenigde staten hypotheekjes verkopen.
Want dat zal in NL wel niet mee vallen nu het vitaliseringsplan zo goed als niet door gaat.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Nieuws Jaarcijfers Rabobank

Boeren vragen nog minder krediet aan bij Rabobank

Interview Alex Datema

Zonder duurzaamheid geen financiering bij Rabobank

BB TV Daniëlle Duijndam

Stijging melkprijs neemt margedruk niet direct weg

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden