Shutterstock

Inside Varkens

Teveel onrust voor hogere varkensprijs

31 Januari 2020 - Wouter Baan - 22 reacties

Het is onrustig op de varkensmarkt. Nadat de noteringen begin 2020 flink zijn afgewaardeerd, leek er weer ruimte voor opwaartse bewegingen te zijn. Slachterijen zijn echter zeer terughoudend, vanwege de uitbraak van het coronavirus in China. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Qua afzetperspectieven in China was het een week van uitersten. Zo gaf de Rabobank in hun kwartaalrapport aan dat de Chinezen in 2020 waarschijnlijk nog veel meer varkensvlees gaan importeren dan ze afgelopen jaar al deden. Hoewel de concurrentie vanuit de VS en Brazilië op de Chinese markt toeneemt, zijn de perspectieven voor Europese exporteurs uitstekend. 

Tegelijkertijd zorgt het coronavirus op de korte termijn voor grote onzekerheid. Met name Vion uitte daar hun zorgen over, maar ook andere slachterijen zijn onzeker. Danish Crown geeft bijvoorbeeld aan dat de situatie kritiek wordt, wanneer Chinese importeurs ook de komende weken het laten afweten. 

Hauspreise bij Tönnies en Vion Duitsland
En dan waren er ook nog de Hauspreise bij de grote slachterijen over de grens (Tönnies en de Duitse tak van Vion). Zij negeerden de verhoging van de Duitse varkensprijs (VEZG) die afgelopen woensdag met €0,03 steeg tot €1,85 per kilo. Dit heeft ook impact in Nederland. Met uitzondering van Compaxo, die 2 cent pluste, hielden ook de andere Nederlandse slachterijen hun prijzen gelijk. De wil om te verhogen lijkt er niet te zijn. Bovendien had Compaxo nog wat achterstand in te halen. 

De vraag is, hoe nu verder? Daarover zijn de meningen in de markt sterk verdeeld. De visie van slachterijen is duidelijk: verlagingen zijn momenteel eerder aan de orde dan verhogingen. De vrieshuizen in Europa zitten vol en de onrust in China doet het sentiment op de vleesmarkt geen goed. 

Beursprijs onveranderd
Diverse Nederlandse varkenshandelaren zijn zich van de spanning bewust en pleiten bij DCA-Markets voor een onveranderde DCA Beursprijs 2.0. Daarmee hou je rust op de markt, zo is de gedachte. Er zijn ook handelaren die de verhoging in Duitsland wel willen volgen, ondanks dat de slachterijen die niet hebben opgevolgd. Kortom, er is sprake van frictie. Op basis van de opgaven blijft de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens echter onveranderd op €1,73 per kilo. De prijs van levende varkens blijft staan op €1,40 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden