Shutterstock

Inside Varkens

Wat gaat de Canadese varkensmarkt doen?

24 Maart 2020 - Chanti Oussoren

De Canadese varkensmarkt wordt er dit jaar één met fluctuaties, zo verwacht het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). De varkensstapel gaat slinken, maar het aantal slachtingen neemt juist toe, blijkt uit het USDA GAIN-rapport.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het rapport verwacht de USDA dat de varkensstapel in 2020 met 1% gaat afnemen als gevolg van een kleinere startvoorraad zeugen. Een bescheiden toename in de vruchtbaarheid van de zeugen zal voorkomen dat de varkensstapel nog harder afneemt.

Levende varkens
De Canadese import van levende varkens zal naar verwachting met 50% krimpen als gevolg van een toenemende vruchtbaarheid van binnenlandse zeugen. Ook een verminderde biggensterfte door het PEDv-virus als gevolg van betere bioveiligheids-protocollen, zal de import doen afnemen.

Voor de varkensexport verwacht de USDA een stijgende lijn. De uitvoer van varkens zal naar verwachting herstellen als de Canadese provincie Manitoba is herstelt van de PEDv-uitbraak. Manitoba produceert veel varkens met bestemming Amerika. Hoewel deze handelsrelatie blijft bestaan, zal de levende export naar de Verenigde Staten (VS) naar verwachting met 2%  afnemen. De vraag naar varkens vanuit de VS zal dalen doordat het binnenlands aanbod van varkens zal toenemen.

Toenemende slachtcijfers
Het aantal slachtingen zal naar verwachting groeien in 2020. Er wordt een toename van 1% ingecalculeerd. Deze toename zal plaatsvinden ondanks een verwachte krimp van de varkensstapel. Doordat er minder varkens verloren gaan aan ziekte zal het aantal slachtingen stijgen.

De varkensvleesproductie zal naar verwachting 2%. Deze stijging komt voort uit een toenemend gewicht per geslacht varken. De benutting van de slachtcapaciteit zal langzaam blijven verbeteren, dit wordt ondersteund door sterke vooruitzichten voor de export van varkensvlees.

Varkensvlees
De Canadese export van varkensvlees is in 2019 toegenomen omdat het inspeelde op de Chinese vraag. Door de uitbraken van AVP in China is de vraag naar varkensvlees fors toegenomen. Omdat het land voorlopig nog niet vrij is van het virus, zal de import blijven bestaan. Deze vraag zal een toename in de Canadese export van varkensvlees ondersteunen en er wordt verwacht dat de exporthoeveelheid in 2020 zal gaan stijgen met 7%.

De USDA verwacht daarnaast dat de invoer van varkensvlees gaat stijgen. Er wordt een toename van 5% voorspeld. Deze toename is gebaseerd op het feit dat Canada aan de binnenlandse vraag zal moeten blijven voldoen, terwijl de export van varkensvlees stijgt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden