Interview Alfred van Lenthe

'De varkenssector zit vol met uitdagingen'

31 Maart 2020 - Chanti Oussoren - 8 reacties

Alfred van Lenthe, sinds maart in functie getreden van programmadirecteur bij de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (CoViVa), vertelt over zijn plannen. "Door de digitalisering en het efficiënt gebruiken van data, kunnen we in de keten echt nog een efficiencyslag maken."

U bent kortgeleden aangesteld, kunt u wat meer over u zelf vertellen?
"Uiteraard. Ik ben opgegroeid op een gemengd bedrijf met melkvee en varkens in Daarle, op de grens tussen Twente en Salland. Inmiddels ben ik 53 jaar oud en woonachtig in het Gelderse Laren. Na mijn studie veeteelt, die ik gevolgd heb in Wageningen, ben ik op de afdeling varkenshouderij terechtgekomen bij het Landbouwschap. Hier heb ik 6 jaar gewerkt.  Vervolgens ben ik op de afdeling Paardenhouderij bij het Landbouwschap, wat later verder ging onder de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE), aan de slag gegaan. In 2011 ben ik overgestapt naar de GD en eind 2017 ben ik van de GD naar Boehringer Ingelheim gegaan. Daar heb ik tot eind februari dit jaar gewerkt. Daarbij ben ik sinds 1 januari 2018 ook lid van het Dagelijks Bestuur van de POV en deze functie blijf ik tot het eind van maart dit jaar vervullen. Vanaf 1 maart ben ik nu dus programmadirecteur bij de Vitalisering Varkenshouderij. Ik vind het een uitdagende functie, waarbij ik alle ervaring combineren van de verschillende functies die ik heb gehad. De varkenssector is dynamisch en er liggen veel uitdagingen."

U bent net begonnen en moet gelijk zoveel mogelijk thuis werken. Dat is geen lekkere binnenkomer lijkt me? 
"De crisis raakt ons allemaal. Gelukkig kan ik wel gewoon doorwerken. Ik moet me ook op diverse zaken inlezen en dat gaat prima vanuit huis. Wel heb ik gezien hoe snel er geschakeld kan worden en er gebruik wordt gemaakt van de digitale technieken die er zijn. Deze crisis geeft aan dat het belangrijk is om je aan te passen aan de omstandigheden, dat is ook juist waar het actieplan Vitalisering Varkenshouderij voor is opgesteld: Hoe een rendabele en gezonde varkensketen wordt behouden in veranderende omstandigheden. Daarnaast hoop ik dat de huidige crisis voor meer waardering van de landbouwsector zorgt."

Met het traceren van varkensvlees kunnen we nog stappen maken

Alfred van Lenthe

Wat zijn uw plannen met de coalitie?
"Het actieplan kent 5 sporen: gezonde leefomgeving, circulaire economie, klimaat, gezondheid en welzijn en markt- en ketenversterking. Voor alle 5 sporen zijn er nu prioriteiten opgesteld. Ik vind het belangrijk om snel aan de slag te gaan met het bouwen van een keteninformatiesysteem. Daarbij is het belangrijk dat ketenpartners met elkaar vastleggen welke data er worden uitgewisseld, van wie die data zijn en dat er protocollen worden opgesteld over de voorwaarden waaronder de data worden gedeeld. Er is hierin al een belangrijke stap gezet met JoinData. Nu gaat het er nog om dat de schakels via een digitale structuur met elkaar worden verbonden, om zo te komen tot een betrouwbare en professionele digitale traceerbaarheid van elk stukje varkensvlees.

"Door de digitalisering en het efficiënt gebruik data kunnen we in de keten een echte efficiencyslag maken. Dat levert dan weer geld op wat we kunnen benutten om te investeren in de duurzame ontwikkelingen, zoals dierenwelzijn en bijvoorbeeld een circulaire economie, die de maatschappij van ons vraagt. Daarnaast moet de Nederlandse keten zich goed positioneren door een hogere kwaliteit, die ook betrouwbaar is geborgd via een goed functionerend en transparant ketenkwaliteitssysteem. Dat systeem, ook wel het Holland Varken genoemd, is reeds opgezet maar moet verder worden uitgebouwd. Als we een goede digitale infrastructuur hebben voor de basiskwaliteit kunnen bedrijven daarbovenop werken met specifieke marktconcepten."

Welke grote uitdagingen ziet u voor de varkenshouderij?
"Als grootste uitdaging zie ik het buiten de deur houden van de Afrikaanse varkenspest, zodat we nog enige tijd kunnen profiteren van de hoge prijzen en daarmee ruimte krijgen om te investeren in de toekomst. Zo kunnen we blijven concurreren op de wereldmarkt met een onderscheidend product van Nederlandse bodem. China investeert momenteel fors in de varkenshouderij in zowel binnen- als buitenland. Nederland moet goed gepositioneerd zijn door een hogere kwaliteit met een betrouwbare borging en het hoogst haalbare certificaat op het gebied van traceerbaarheid."

"Ook samenwerking in de keten en het creëren van ondernemersruimte zijn uitdagingen. We hebben een plan opgesteld met partners uit de hele keten en met de overheid. Geen bedrijf is hetzelfde, daarom moeten werken met doelvoorschriften in plaats van middelvoorschriften. De antibiotica aanpak heeft bewezen dat het zo ook echt kan."

Hoe ziet u de toekomst van de varkenshouderij?
"Als we in staat zijn om als keten de ambities waar te maken, dan zie ik de toekomst positief. Doelstelling op het gebied van klimaat, energie en kringloop kunnen we alleen behalen door samenwerking. In iedere schakel van de keten hebben we uitstekende ondernemers. Dat ondernemerschap moeten we benutten. Wel moet de ruimte verkregen worden om te ondernemen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
willie van Gemert 1 April 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10886478/de-varkenssector-zit-vol-met-uitdagingen]'De varkenssector zit vol met uitdagingen'[/url]
Zijn basis praktijk/opleiding bij LBS en PVV vind ik een ballast. Ook in dit interview geen woord over positie verbetering primaire producent en ook niet over de herverdeling van de marges in de gehele kolom, deze aanpak stamt nog uit de LBS en PVV periode.(primare sector is goed voor betalen en de rest van de kolom bepaalt de uitgave) Een slechte stap die direct om correctie vraagt van de POV als die tenminste haar belangrijkste punten van de oprichting niet gaat verloochenen ,n.l. eerlijkere verdeling van de koek
Jan 1 April 2020
Het gaat afgelopen jaren prima met onze positieverbetering. Beter dan in de NVV tijd, geen klagen als varkenshouder. Praat even met je zoon Willy, denk dat hij ook nooit eerder zo'n goeie tijd gehad heeft.
Abonnee
rollade 2 April 2020
Jan, het kan zijn dat je iets anders bedoelt.......maar die goeie tijd komt "helaas" voor rekening van alleen maar de pest in china. uiteindelijk maakt het tegenwoordig dus niets meer uit hoe we aan onze marges komen, ALS we er maar aan komen, en dan is het zo af en toe dus toch het spreekwoord de 1 zijn dood is de ander zijn brood. want de grafieken van lang gelee met de pieken en dalen om de 7 jaar, die zijn inmiddels wel wat achterhaald.
Verder wil ik niet gelijk Willy ondersteunen in zijn kritiek, maar denk ik wel dat hij achteraf wel eens ietsje gelijk kan hebben.
Jan 2 April 2020
Zonder rampen geen goede jaren, altijd al zo geweest. Dat we met zijn allen niet continue schaarste creëren ligt toch echt aan ons zelf.
willie van Gemert 2 April 2020
Jan een onsmakelijke suggestie om even met mijn zoon te praten. Ik spreek hem dagelijks. Reageer inhoudelijk,mijn stelling is dat de positie zonder de varkenspest in China aan de basis nauwelijks is veranderd, terwijl dit de hoofd reden was van de oprichting van de POV. Verdeling van de koek in de gehele kolom ?
Gert 2 April 2020
Je hebt geen patent op onsmakelijke opmerkingen Willy. Dat je niets van de POV moet hebben, weten we nu wel. Veel leden zijn er trots op. En over tot de orde van de dag.
Pietje1 4 April 2020
Willie heeft gelijk dat de varkenspest in Azie en oostblok de ENIGE reden is dat de varkensprijs nu NOG goed is
Pietje1 4 April 2020
Maar ik begrijp dan niet dat mensen die dit inzien dan toch tegen opkoop van veehouderijen zijn. Prijs wordt toch bepaald door vraag en aanbod.......
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden