Vion Food Group

Nieuws Coronavirus

Slachten bij Vion Nederland gaat gewoon door

6 Mei 2020 - Chanti Oussoren

Vleesverwerker Vion heeft op haar locatie in Scherpenzeel personeelsleden die met het coronavirus besmet zijn. Het betreft Oost-Europese arbeidsmigranten die dit weekend in isolatie zijn geplaatst. Volgens Nancy Aschman, Vion-woordvoerster, kan het slachtproces wel gewoon doorgaan.

Eerder al zijn er coronabesmettingen gedetecteerd onder het personeel bij vleesverwerkers in Europa. In Duitsland en in Spanje bleken er veel personeelsleden het virus onder de leden te hebben. In Brazilië heeft het coronavirus zich ook verspreid naar vleesverwerkende bedrijven en inmiddels ontkomt ook de Nederlandse slachtsector niet aan de besmetting.

In Duitsland heeft Vion een slachtlocatie gesloten in verband met coronabesmettingen onder het personeel. De slachtlocatie van Vion Nederland in Scherpenzeel blijft daarentegen gewoon open. Volgens Aschman komt het slachtproces niet in gevaar en kan dit gewoon worden voortgezet. "Collega’s zijn maandagochtend op de hoogte gebracht van de situatie en deze durven nog gewoon te blijven werken."

Virusdetectie
“Wij hebben te horen gekregen van de GGD dat de betreffende personeelsleden besmet zijn met het coronavirus”, zo vertelt Aschman. De GGD is hier achter gekomen nadat er testen zijn uitgevoerd onder de migranten waarvan een medebewoner recent is opgenomen in het ziekenhuis.

Over de achtergrond verder is bij de Vion woordvoerster nog niks bekend en ook over het huidige onderzoek kan zij weinig vertellen. “Wij zijn niet betrokken bij het onderzoek wat de GGD momenteel uitvoert.” 

Veiligheidsmaatregelen
Vion probeert zoveel mogelijk rekening te houden met de maatregelen die door het RIVM en de GGD worden voorgeschreven. Al vanaf eind februari, sinds bekend werd dat het virus ook in Nederland zijn intrede heeft gedaan, worden de maatregelen gehanteerd. Aschman zegt hierover het volgende:” Wij werkten uiteraard al heel hygiënisch. Werknemers hebben pakken aan, mutsen op, handschoenen en mondkapjes en dergelijke. We hebben een heleboel extra hygiënemaatregelen genomen. Hierbij kun je denken aan pompen die overal hangen voor het wassen van handen, maar ook plexiglas op diverse afdelingen.”

Daarnaast wordt er gekeken naar de looproute van het personeel en het indelen van ploegendiensten zodat niet al het personeel gezamenlijk in de kantine zit om pauze te houden. Aschman geeft aan dat er nu gekeken wordt naar de mogelijkheden om dit op elke vestiging optimaal toe te passen. “We zijn een groot bedrijf en moeten kijken hoe we dit het best kunnen inrichten. We moeten ook rekening houden met de langere termijn, de situatie gaat waarschijnlijk nog lang duren en we verwachten natuurlijk niet dat dit binnen enkele weken is opgelost.”

Westfleisch Duitsland 
Ook de op de locatie Coesfeld bij het bedrijf Westfleisch zijn er coronabesmettingen. Inmiddels zijn 64 personeelsleden positief getest op het virus. De locatie blijft tot op heden de productie voortzetten onder verscherpte maatregelen. Het personeel wordt opgedeeld in kleinere groepen en draagt bij mond- en neusbescherming. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een contactloze temperatuurmeter

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

Vion wil lichtere varkens door stroeve wereldmarkt

Analyse Varkens

Vion dissonant op verder eentonige varkensmarkt

Analyse Varkens

Ook Vion staat niet boven de marktpartijen

Analyse Varkens

Grote reorganisatie bij Vion laatste kans op Duits succes

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden