Shutterstock

Inside Varkens

Verrassend veel vraag naar vleesvarkens

22 Mei 2020 - Wouter Baan

In Nederland is de vraag naar slachtrijpe varkens is verrassend goed, maar tegelijkertijd voelt de markt 'Unheimisch' aan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is een week van uitersten. De constatering van het coronavirus bij Vion in Groenlo is een grote domper die in de sector voor veel spanning zorgt, maar daar tegenover staat dat de Duitse varkensprijs (VEZG) deze week met 6 cent steeg tot €1,66 per kilo. De grote slachterijen, als Tönnies, volgden deze verhoging zonder morren op.

De Internetbeurs ging daar vrijdag nog eens overheen en steeg met 7 cent tot €1,75, waarbij alle 8 aangeboden partijen werden verhandeld.

Meer vraag naar vlees
De mutaties kunnen worden gezien als een sterk signaal dat de vraag naar varkensvlees in Europa weer wat toeneemt. Nu de coronamaatregelen in veel Europese landen worden versoepeld, is dat een logische ontwikkeling. Daarbij stijgen de temperaturen in Noordwest-Europa volgende week naar niveaus, waarbij de BBQ vaker ontvlamd zal worden. Ook wakkeren de stijgende noteringen mogelijk meer Aziatische koopinteresse aan. 

Slachtzeug moet het bekopen
Bij een sluiting van een van de grotere Nederlandse slachtlocaties zou je een overaanbod varkens verwachten. Temeer omdat deze week ook al een verwerkingsdag uitviel, vanwege Hemelvaart. Maar niets is minder waar. De vraag naar vleesvarkens is verrassend goed. De uitgevallen capaciteit wordt vooral op slachtzeugen afgewenteld. Er is daardoor zelfs zo weinig vraag dat Tönnies heeft besloten om geen zeugenprijs bekend te maken.

Stijging DCA Beursprijs 
Zolang er geen tweede coronabesmetting in een slachthuis in Noordwest-Europa wordt geconstateerd, kan de goede vraag naar vleesvarkens standhouden. Zo is de gedachte. De Nederlandse varkenshandel pleit bij DCA-Markets zodoende voor een forse verhoging voor de DCA Beursprijs 2.0. De notering voor geslachte varkens stijgt met 8 cent tot €1,51 per kilo. De prijs voor levende varkens stijgt met 7 cent tot €1,21 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden