Shutterstock

Nieuws Coronacrisis

Schouten dreigt met sluiting slachthuizen

25 Mei 2020 - Jorine Cosse - 7 reacties

Volgens landbouwminister Carola Schouten moeten de slachthuizen hun werknemers beter beschermen tegen het coronavirus. De vleesverwerkende industrie heeft tot morgenavond (26 mei) om met concrete plannen te komen. Aanleiding hiervoor is het aantal coronabesmettingen bij een slachterij van Vion in Groenlo.

Dinsdag staat er een gesprek op de planning waarin de vleesverwerkende industrie haar nieuwe plannen kan voorleggen. Mochten deze plannen onvoldoende zijn, dan trekt de minister alle inspecteurs van de NVWA terug ter bescherming. Dat zou betekenen dat de slachthuizen hun deuren kunnen sluiten, want zonder inspecteurs mag er niet geslacht worden.

Grootschalig testen
Om te kijken hoe de situatie er in de slachthuizen voorstaat heeft Schouten de GGD’s gevraagd om al het slachthuispersoneel te testen op het virus. Als bedrijven niet goed meewerken, dan overweegt onder andere de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland een verplichte collectieve quarantaine in te voeren, wat ook betekent dat het slachthuis de deuren moet sluiten. "Ik denk ook dat de volksgezondheid toch echt belangrijker is dan of je morgenavond nog een stukje vlees op je bord hebt liggen", aldus de minister.

Volgens Schouten heeft dit adequate optreden niet alleen te maken met de situatie in de slachthuizen. Ook de manier waarop personeel wordt vervoerd en hoe het personeel gehuisvest is heeft hier mee te maken. In de slachthuizen werken veel arbeidsmigranten die vaak dicht op elkaar gepakt gehuisvest zijn. De minister vindt dat dit des te meer reden is voor de werkgevers om te zorgen dat personeel het werk veilig kan uitvoeren.

Spoedoverleg COV
Nu is het aan de sector om op te treden en met een waterdicht plan te komen. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) heeft vanmiddag (25 mei) om 12 uur overleg gehad met de leden. In dit overleg is voornamelijk gezorgd dat de klok onderling gelijkgezet is wat betreft de extra maatregelen. Vanmiddag om 4 uur vindt er overleg op het ministerie plaats. Met alle uitkomsten wordt vervolgens een plan van aanpak opgesteld die morgenavond aan de minister gepresenteerd wordt.

Hoewel de COV meer testen afnemen alleen maar toejuicht, kan er verder nog niet uitgeweid worden over mogelijke extra maatregelen.

Frankrijk
Na de besmette slachthuismedewerkers in Duitsland en Nederland is ook Frankrijk aan de beurt. In 2 Franse slachthuizen zijn in totaal 100 personeelsleden positief getest op het virus. De bedrijven zijn niet aan elkaar verbonden en liggen meer dan 100 kilometer bij elkaar vandaan. De medewerkers zitten inmiddels in quarantaine.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jorine Cosse

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer. Jorine analyseert onder meer wekelijks de ruwvoermarkt en periodiek de markt van mengvoer.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
regelbedenker 25 Mei 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10887432/schouten-dreigt-met-sluiting-slachthuizen]Schouten dreigt met sluiting slachthuizen[/url]
Ja hoor, dierenactivist Schouten heeft gesproken, dit is nou net waar het simpele griepje corona voor is uitgevonden, alles ten uitvoer brengen wat anders niemand zou pikken
Henk 25 Mei 2020
regelbedenker je bent gewoon een RUND!
Abonnee
boereke 25 Mei 2020
Moeten ze ook andere industrieen onderzoeken is wel zo eerlijk
positief getesten zijn niet altijd ziek dus zo erg is corona niet voor iedereen
regelbedenker 25 Mei 2020
Nee Henk, ik ben gewoon een mens die ziet wat er speelt, heel de wereld was in oproer, de heersende orde moest iets bedenken waar ze de mensen bang mee konden krijgen, en het is ze wonderbaarlijk gelukt, op een paar mensen na, je moet anders is naar Robert Jensen kijken, kom je precies aan de weet wat er speelt en kom je ook aan de weet hoe jijzelf in het leven staat!
Henk 25 Mei 2020
Je bent te dom om tegen aan te praten. Veel geluk met je jensen!
frits 25 Mei 2020
goeie argumenten “henk”...
jij heb zeker doorgeleerd
Un 25 Mei 2020
regelbedenker schreef:
Nee Henk, ik ben gewoon een mens die ziet wat er speelt, heel de wereld was in oproer, de heersende orde moest iets bedenken waar ze de mensen bang mee konden krijgen, en het is ze wonderbaarlijk gelukt, op een paar mensen na, je moet anders is naar Robert Jensen kijken, kom je precies aan de weet wat er speelt en kom je ook aan de weet hoe jijzelf in het leven staat!
Voledig met u eens.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden