Shutterstock

Inside Varkensvlees

China importeerde record aan varkensvlees in april

26 Mei 2020 - Chanti Oussoren

Ondanks de coronacrisis heeft de Chinese import van varkensvlees een nieuw record weten te behalen. De importhoeveelheid ligt 170% hoger dan vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eerder deze maand werd al bekend dat China over het eerste kwartaal van 2020 fors meer varkensvlees importeerde. Nu ook de cijfers van april bekend zijn, blijkt dat er over de betreffende maand met een invoer van 400.000 ton een nieuw record bereikt is. De invoer ligt bijna 170% hoger dan over dezelfde maand vorig jaar.

Over de eerste 4 maanden van 2020 importeerde China 1,35 miljoen ton varkensvlees. Door uitbraken van de Afrikaanse varkenspest is de binnenlandse varkensstapel in het land sterk afgenomen waardoor er meer vlees wordt geïmporteerd. Ook de importhoeveelheid van rundvlees ligt hoger dan vorig jaar. De invoer nam over de eerste 4 maanden van het jaar toe met 54% tot 680.000, zo is gebleken uit de gegevens van de Douane.

Gezien de coronacrisis en de bijkomende exportbelemmeringen door blokkades, waarvan in het eerste kwartaal veelal sprake was, is het verwonderlijk dat de importhoeveelheid een record heeft bereikt.

Europa en VS
Veel van het geïmporteerde varkensvlees is afkomstig uit Europa, de VS en Brazilië. Europa was met een marktaandeel van 61% verreweg de grootste leverancier over het eerste kwartaal van 2020. Uit de cijfers van de Europese Commissie blijkt dat Europa over het eerste kwartaal van 2020 zo’n 756.021 ton vlees heeft geëxporteerd naar China. 

Het Amerikaanse aandeel was goed voor 18% van de totale Chinese import. Volgens de gegevens van de Amerikaanse landbouwafdeling behaalde de Amerikaanse export over de eerste 3 maanden van het jaar een forse toename in vergelijking met vorig jaar. Het exportvolume steeg in het eerste kwartaal met 231% tot 296.525 ton en de exportwaarde nam met 321% toe tot $724,5 miljoen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden