Shutterstock

Inside Varkens

Afzet vleesvarkens is een lastige puzzel

5 Juni 2020 - Wouter Baan

De uitval van slachtcapaciteit maakt het uitdagend om slachtrijpe vleesvarkens geplaatst te krijgen. Hoewel de sector van goede wil is, blijft de afzet een lastig...  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slachthaken bij Van Rooi Meat (circa 20% van de Nederlandse slachtcapaciteit) worden gemist, al kan er bij Vion Groenlo wel weer worden geslacht. Het varkensaanbod is al met al drukkend ruim. Het ‘overschot’ vindt volgens handelaren moeizaam zijn weg.

Feestdag in Duitsland
In Duitsland zijn de afzetmogelijkheden beperkt nu daar volgende week donderdag 11 juni in de katholieke deelstaten (zoals Noordrijn-Westfalen) een slachtdag uitvalt. Dit vanwege de viering van Sacramentsdag. Los daarvan staan Duitse slachterijen niet te springen om extra aanbod uit Nederland.

De vleesafzet valt niet tegen, al is de consumptie in Europa nog niet op het niveau van voor de coronacrisis. Nu er in Nederland aanzienlijk minder wordt geslacht, krimpen de volumes in de vrieshuizen versneld. Dat is positief voor later dit jaar. De afzet van vlees en bijproducten naar China verloopt vlot, zo wijzen ook de exportcijfers uit. Het is nog lastig aan te geven in hoeverre Europese vleesexporteurs gaan profiteren van de politieke spanningen tussen de VS en China, maar de afzetkansen worden er in elk geval niet negatiever op. 

Stabiele varkensprijs 
De varkensprijs is al een paar weken stabiel en dat blijft waarschijnlijk ook nog wel even zo. In elk geval de komende week. De DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens noteert onveranderd op €1,51 per kilo, de prijs van levende varkens blijft staan op €1,21 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden