Pali Group

Inside Varkens

Flinke varkensprop dreigt na sluiten locatie Tönnies

17 Juni 2020 - Wouter Baan - 1 reactie

De varkenssector in Noordwest-Europa staat voor een gigantische uitdaging nu de hoofdlocatie van het Duitse vleesconcern Tönnies in Rheda-Wiedenbrück waarschijnlijk 2 weken op slot moet. Een flinke varkensprop dreigt te ontstaan. Ook bij ons. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het lot van de varkenssector ligt in handen van districtsbestuurder Sven-Georg Adenauer van Gütersloh, waar Rheda-Wiedenbrück onder valt. Hij kan besluiten hoe lang Tönnies dicht moet blijven. Naar verluidt heeft hij een periode van 14 dagen in gedachten, maar dit kan ook langer zijn. Een kortere periode kan ook, maar is gezien de vele besmettingen niet waarschijnlijk. Adenauer heeft ook de scholen en kinderdagverblijven in het district tot de zomervakantie gesloten.

Op dagelijkse basis kunnen in Rheda Wiedenbrück maximaal 60.000 varkens worden geslacht bij een 24-uurs productie. Deze aantallen worden doorgaans niet gehaald, volgens belangenbehartiger ISN ligt het week gemiddeld op een slordige 140.000 varkens. Dit is op papier ongeveer 15% tot 20% van de Duitse slachtcapaciteit. De vraag is nu: waar moet deze aanvoer naar toe?

Zusterbedrijf Weidemark springt bij
Anders dan in de VS liggen de slachterijen hier minder ver uit elkaar, wat de puzzel iets eenvoudiger maakt. Een gedeelte kan worden verdeeld over de andere locaties van Tönnies. Bijvoorbeeld bij zusterbedrijf Weidemark in Sögel (Nedersaksen) die nog vrij is van coronabesmettingen. Op deze locatie worden nu wekelijks ruim 60.000 varkens geslacht. Met wat kunst- en vliegwerk kan dit worden opgerekt tot ruim 100.000 slachtingen. De bedoeling is om het aantal shifts op te schalen, al kan deze locatie ook dan de toestroom niet aan.

Ook andere Duitse slachterijen moeten dus alle zeilen bijzetten om een gigantische varkensprop af te wenden. Maar ook die lopen op een gegeven momenten tegen hun grenzen aan. Dit betekent dat er waarschijnlijk varkens blijven liggen. Dat beperkt de komende tijd waarschijnlijk ook de plaatsingsruimte van Nederlandse biggen die in grote getallen (ruim 80.000 per week) de grens over gaan.

Ruim 100.000 varkens boven de markt 
Gelukkig is de Nederlandse slachtequipe nagenoeg weer op sterkte. Zo draait Van Rooi waarschijnlijk eind deze week weer op volle toeren. De nasleep van de sluitingen houdt echter voorlopig nog wel even aan, gezien het drukkend ruime aanbod. In de eerste week van juni zakte het slachtcijfer terug tot 181.000 varkens. Hoewel de cijfers nog niet bekend zijn, liggen de aantallen van vorige week waarschijnlijk niet veel hoger.

Een grove schatting is dat er ruim 100.000 tot 150.000 varkens boven de Nederlandse markt hangen. Zonder de uitbraak bij Tönnies had deze opstopping de komende weken 'weggewerkt' kunnen worden. Nu Rheda Wiedenbrück op slot zit, komt de export van levende varkens naar Duitsland zeer waarschijnlijk op een laag pitje te staan. De kans is groot dat deze aantallen (circa 25.000 per week) in eigen land blijven. Dit komt dus bovenop de varkensprop die we al hebben. Kortom: er breken uitdagende weken aan. Hopelijk blijven Amerikaanse taferelen ons bespaard. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden