Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws Varkens

Brussel: vleesconsumptie zet dalende trend in

27 Juli 2020 - Chanti Oussoren

De Europese Commissie verwacht dat de varkensvleesproductie over 2020 gaat toenemen. Dit in tegenstelling tot de productie van andere soorten vlees. De vleesconsumptie zal naar verwachting dalen, maar de export neemt verder toe.

In haar vooruitzichten voor de korte termijn zegt de Europese Commissie te verwachten dat de Europese varkensvleesproductie met 0,5% stijgt. De productie van rundvlees neemt naar verwachting met 1,7% af, de productie van gevogelte zal met 2% stabiel blijven en de voorspelling voor schapen- en geitenvlees is een afname van 1,5%.

Varkensvleesproductie
Over het eerste kwartaal van 2020 is de Europese varkensvleesproductie marginaal afgenomen met een daling van 0,5%. Naar verwachting zal de productie zich weer herstellen en wordt er rekening gehouden met een groei van 0,5% over heel 2020. Deze groei zal ondersteund worden door het hervatten van de consumentenvraag, nadat deze door de coronacrisis terugviel. Ook de positieve exportvooruitzichten richting China helpen mee.

Vleesconsumptie
De Europese Commissie verwacht dat de jaarlijkse gemiddelde vleesconsumptie in 2020 daalt. Naar schatting gaat deze uitkomen op 65,4 kilo per bevolkingshoofd, een afname van 2,5%. Deze prognose is gebaseerd op de afnemende consumentenvraag tijdens de lockdown, wat resulteerde in een gematigde binnenlandse beschikbaarheid. Naar verwachting komt de consumptie van varkensvlees dit jaar onder de grens van 30 kilo per bevolkingshoofd uit.

Vleesexport
De Europese vleesexport zal over 2020 verder toenemen, wat voornamelijk voortkomt uit de sterke varkensvleesexport. Hierbij is de dragende kracht de uitvoermogelijkheden richting China, verreweg de grootste afnemer van Europees varkensvlees. Eerder werd al bekend dat de Europese varkensvleesexport ook dit jaar weer is toegenomen.

Gezien het feit dat de China nog steeds kampt met uitbraken van de Afrikaanse varkenspest (AVP), verwachten experts niet dat het land haar binnenlandse varkensstapel op korte termijn weet te herstellen. Sterker nog, zij verwachten zelfs dat het land een daling van nog zo'n 15% tot 25% zal ondergaan in haar varkensvleesproductie en daardoor meer behoefte gaat hebben aan varkensvlees vanuit Europa.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden