Shutterstock

Inside Varkens

Hogere varkensprijs binnen handbereik

14 Augustus 2020 - Wouter Baan - 2 reacties

Een hogere varkensprijs was tot voorkort onbespreekbaar, maar door verbeterde marktomstandigheden nemen de stijgingskansen toe.         

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het ruime varkensaanbod, het grootste struikelblok van de afgelopen weken, droogt voorzichtig op. Mede dankzij de groeivertraging op veel bedrijven, als gevolg van de zengende hitte, die de komende dagen terugzakt. Daarbij moet in dezelfde adem wel worden opgemerkt dat de groeivertraging over ongeveer 2 weken juist voor wat extra aanbod kan leiden, wanneer de (bijna) slachtrijpe varkens de groei weer te pakken krijgen.

Groeivertraging
Los van de groeivertraging slinkt het aanbod doordat er in Duitsland weer meer wordt geslacht. Tönnies bijvoorbeeld zit bijna weer op het oude niveau van ongeveer 25.000 slachtingen per dag. Het Duitse slachtcijfer zit sinds de laatste week van juli weer boven de 850.000 slachtingen. In week 32 lag het slachtcijfer bovendien weer nipt boven 2019 en dat was lange tijd geleden. In Nederland beweegt het slachtcijfer stabiel, iets onder de grens van 300.000. Samenvattend: de afzet van vleesvarkens naar volgende week toe gaat makkelijker, maar meer soepelheid is gewenst.

Groen licht voor Tönnies
Qua vleesafzet is het positief dat Tönnies China weer mag beleveren. Vion en Van Rooi hebben nog geen groen licht. Dit lijkt een kwestie van tijd, al is enige ongeduld in de sector waarneembaar. Binnen Europa is sprake van een stabiele afzet. De retail-afzet is bovengemiddeld. De afzet richting de foodservice is zwak, doordat bijvoorbeeld sportwedstrijden en andere evenementen niet doorgaan waar doorgaans veel vlees wordt geconsumeerd. 

DCA Beursprijs 2.0 blijft stabiel
Qua ontwikkeling van de varkensprijzen is een positievere tendens waarneembaar. De Internetbeurs nam vandaag verder afstand van de Duitse varkensprijs en steeg met 2 cent tot €1,50. Daarmee is de afstand opgerekt tot 7 cent. En dat hint op een verhoging komende woensdag. Er is onder Nederlandse handelaren animo om de DCA Beursprijs 2.0 te verhogen, zij het dat deze groep niet de overhand heeft. De notering van de geslachte varkens blijft zodoende staan op €1,34 per kilo, de prijs van levende varkens op €1,05. Al met al lijkt een hogere varkensprijs in de komende weken wel tot de mogelijkheden te behoren. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden