Shutterstock

Inside Varkens

Amerika zit extreem krap in varkensvlees

28 Augustus 2020 - Wouter Baan

Ondanks dat varkensslachterijen in de Verenigde Staten de productiecapaciteit weer hebben opgeschroefd, blijven de vleesvoorraden op een laag niveau. In juli lag het volume in de vrieshuizen op het laagste niveau in 9 jaar tijd. Hoe reageert de varkensprijs hierop?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eind vorige maand bedroeg de Amerikaanse voorraad 208.000 ton, zo blijkt uit cijfers van het landbouwministerie (USDA). Een daling van 25% tegenover dezelfde maand vorig jaar en ook het laagste niveau in 9 jaar tijd. Ook ten opzichte van juni wisten de vleesvoorraden zich niet te herstellen, ondanks dat varkensslachterijen na verplichte sluitingen door het corona de handschoen weer hebben opgepakt.

Grillseizoen en hoge exportcijfers
Gedurende de zomermaanden is het grillseizoen in de VS, waardoor de binnenlandse vraag naar varkensvlees op een hoog niveau staat. Dit jaar nog meer dan anders, doordat Amerikanen minder buitenshuis eten door de coronamaatregelen. Daarbij komt dat de export van Amerikaans varkensvlees op een hoog niveau doorloopt. In de eerste helft van dit jaar werd 1,5 miljoen ton varkensvlees geëxporteerd, een kwart meer vergeleken met 2019. Vooral China is aan de markt, net als Hongkong. Hoewel de cijfers over juli nog niet bekend zijn, ligt het voor de hand dat de goed lijn wordt doorgetrokken. China melde over juli immers een importrecord.

De verwachting is dat de vleesvoorraden dit najaar oplopen, zoals dat seizoensmatig gebruikelijk is. Dan wordt er namelijk minder gegrild en bovendien zit de VS ruim in de varkens. Tijdens de laatste teling in juni bleek dat de varkensstapel 5% gestegen is, in vergelijking met vorig jaar. Dit wijst erop dat de slachtaantallen hoog blijven. Omdat de vleesvoorraden van ver moeten komen, blijft de achterstand met andere jaren waarschijnlijk nog wel even aanhouden.

Varkensprijs op laag niveau
Overigens profiteren Amerikaanse varkenshouders nauwelijks van de krappe vleesvoorraden en de hoge exportcijfers. Sinds april al beweegt de Iowa/Minnesota-notering onder de grens van $1 per kilo. In juli was de notering zelfs afgezakt tot $0,61, het laagste niveau sinds 2002. Ondertussen is de prijs wel weer wat bijgetrokken.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden