ABAB

Interview Frank Steenbreker

Looncompensatie personeel varkenshouderijen?

28 Augustus 2020 - Redactie Boerenbusiness

Een omzetdaling van minimaal 20% is voor de meeste varkensbedrijven als gevolg van de coronacrisis nu werkelijkheid. Daarom raadt bedrijfsadviseur Frank Steenbreker van ABAB Accountants en Adviseurs aan om, waar mogelijk, gebruik te maken van de NOW-looncompensatieregeling. Aanvragen kan nog tot en met 31 augustus.

De Tijdelijke Overbrugging Werkgelegenheid NOW-regeling ondersteunt mkb-ondernemers die geconfronteerd zijn met een omzetdaling als gevolg van de coronacrisis, in de loonkosten van het personeel. Dit voorjaar werd in de agrarische sector hoofdzakelijk door tuinbouwbedrijven gebruikgemaakt van deze regeling, maar nu blijkt het ook in de varkenshouderij een mogelijkheid te zijn.

Als je de looncompensatie later weer moet terug betalen, wat voor het nut heeft het dan om je aan te melden?
"Of je de compensatie weer terug moet betalen, hangt af van de prijsontwikkeling in de varkenshouderij de komende maanden. Bij een snelle prijsstijging wordt de drempel van minimaal 20% over het tijdvak van vier maanden, waar de tweede tranche van de regeling vanuit gaat, misschien niet gehaald.

Bij toekenning van de aanvraag wordt de looncompensatie niet direct voor de volle mep uitbetaald, juist om te voorkomen dat je achteraf veel moet terugbetalen. Er wordt een voorschot uitgekeerd van 80% van het bedrag waarop je recht hebt. Dat gebeurt ook nog eens in twee termijnen. Achteraf wordt vastgesteld of je onder de drempelwaarde van 20% bent gebleven. En er wordt geen vermogenstoets uitgevoerd."

Het valt niet mee om op dit moment een goede inschatting van de varkensprijsontwikkeling te maken, ook niet op korte termijn.
"Het huidige prijsniveau is al weken stabiel. Los van de coronacrisis is de actuele balans tussen vraag en aanbod op dit moment reden om met een prijsstijging rekening te houden. Daar is de hoop natuurlijk ook op gevestigd.

Subfokbedrijven zijn het hardst getroffen door de coronacrisis

Frank Steenbreker, Abab

Maar de coronacrisis maakt alles onzeker. De vraag uit China kan wel weer groeien, maar de varkens moeten wel geslacht kunnen worden. Dat is allesbehalve zeker als de coronaproblemen op de slachterijen blijven bestaan. Met de komst van een tweede coronagolf verdwijnt ook alle optimisme over prijsstijgingen."

Komen de meeste varkensbedrijven in aanmerking voor de regeling, gezien de prijsval door de coronacrisis?
"Dat de prijsval het gevolg is van de coronacrisis lijdt geen twijfel. Maar het effect verschilt wel enigszins per bedrijfstype. Het negatieve inkomenseffect is op zeugenhouderijen groter dan op vleesvarkensbedrijven, aangezien de biggenprijs procentueel meer is gedaald dan de vleesvarkensprijs. Subfokbedrijven zijn het hardst getroffen."

Voorziet de regeling alleen in de loonkosten van personeel?
"Inderdaad. Het is niet mogelijk om zzp'ers of ingehuurd personeel via de bedrijfsverzorging door te betalen met deze looncompensatieregeling."

Hoe moet je de regeling aanvragen?
"Dat kan digitaal door naar de site van het UWV te gaan. Doe het uiterlijk aanstaande maandag 31 augustus, want per 1 september is de tweede tranche van de regeling niet meer van toepassing."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden