Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest duikt op in Duitsland

10 September 2020 - Chanti Oussoren

Duitsland is mogelijk getroffen door de Afrikaanse varkenspest (AVP). Dit werd al geruime tijd gevreesd en lijkt nu werkelijkheid te zijn geworden. 

Het vermoedelijk besmette wilde zwijn werd gevonden in Landkrei Oder-Spree in de deelstaat Brandenburg, nabij de Poolse grens en in de directe omgeving van varkensbedrijven. 

Of het wilde zwijn daadwerkelijk besmet is, moet nog blijken. Momenteel wordt er door de Duitse diergezondheidsdienst (FLI) verder onderzoek gedaan. Hiervan wordt morgen (11 september) het resultaat verwacht. Het is goed mogelijk dat Duitsland haar AVP-vrije status verliest, wanneer het virus officieel wordt vastgesteld. 

Mogelijke exportstop
Het is afwachten tot de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn. De grote vraag is nu wat de consequenties zijn voor de Duitse exportmogelijkheden. Duitsland exporteert jaarlijks circa 1 miljoen ton varkensvlees naar het buitenland, en deze export komt met deze vondst in groot gevaar. Wanneer het daadwerkelijk om AVP gaat zullen grote afnemers van Duits varkensvlees direct hun import stopzetten, zo is de verwachting.

Afbakenen terrein
Volgens Gundula Teltewskaja, bestuurder in het district Oder-Spree komt de vondst niet als een verassing en liggen er al plannen klaar om direct op actie over te gaan. De prioriteiten komen momenteel te liggen bij het afbakenen van de vindplaats en het beschermen van de omringde varkensbedrijven. Er wordt een hekwerk geplaatst binnen een straal van 4 kilometer rondom het terrein.

Duitsland heeft voor dit scenario al maanden geleden de benodigde afrasteringsmaterialen ingeslagen. Morgenochtend wordt meer duidelijk over het eventueel uitbreiden van de beschermingsstraal.

Publicatie varkensprijs staat op losse schroeven

Danish Crown

Danish Crown stelt publicatie varkensprijs uit
De Deense slachterij Danish Crown, ook actief in Duitsland, reageert geschokt op het nieuws en zegt dat een uitbraak grote gevolgen kan hebben voor de Duitse export van varkensvlees. Het slachtconcern geeft daarom aan dat het nog onzeker is of vanmiddag de varkensprijs voor volgende week kan worden gepubliceerd. De prijszetting in Duitsland is namelijk zwaarwegend voor de rest in Europa. Ook voor de Nederlandse markt kan een uitbraak verstrekkende gevolgen hebben.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden