Shutterstock

Inside Varkens

Spanning op varkensmarkt daalt, maar nog niet weg

18 September 2020 - Wouter Baan

Ruim een week na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland lijkt de rust wat terug te keren. Daarbij kan geconcludeerd worden dat de extreme prijsdruk bij onze Oosterburen niet naar ons land is overgeslagen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afhankelijkheid van de Aziatische markten is de afgelopen dagen nog eens duidelijk geworden nu Duitsland de export is ontzegd. Het resulteerde in een prijsdaling van maar liefst 20 cent, maar deze week vond de VEZG-notering een bodem op €1,27 per kilo. In Nederland en omliggende landen zijn de dalingen veel minder extreem, doordat daar de marktpartijen nog wel kunnen exporteren naar het lucratieve China, Japan en Zuid-Korea. Dat ook Vion de exportlicentie voor de Chinese markt weer op zak heeft, is daarbij een gunstige ontwikkeling.

Op de Europese vleesmarkt heerst nog altijd veel onrust nu Duitsland nadrukkelijk aanwezig is om afzet te genereren. Duitse slachterijen zijn bezig om bij de verwerking van het karkass de snit aan te passen voor de Europese markt. Naar verluidt neemt dit enkele weken in beslag.  Ondertussen zijn de Duitse autoriteiten hard bezig om de Chinese exportban om te zetten van landelijk naar regionaal. Of China hierop toehapt, moet blijken. De Rabobank denkt van wel. 

Stabiele DCA Beursprijs 2.0
Positief is dat de slachtprogramma's redelijk intact blijven. Het varkensaanbod in Noordwest-Europa is nog altijd ruim, maar niet problematisch. Al met al heeft de varkens- en vleesmarkt tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid, maar van extreme spanning is geen sprake meer. Veel handelaren opteren ervoor om rust te bewaren en pleiten voor een stabiele mutatie van de DCA Beursprijs 2.0. De notering voor de geslachte varkens blijft gelijk op €1,34 per kilo. De notering voor de geslachte varkens noteert €1,05.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden