Shutterstock

Inside Varkens

Groei Chinese import varkensvlees zakt terug

24 September 2020 - Chanti Oussoren

De Chinese importvolumes van varkensvlees liggen dit jaar op recordhoogte. Over de maand augustus is wederom meer varkensvlees geïmporteerd dan vorig jaar. Wel neemt de groei af in vergelijking met voorgaande maanden en is China druk bezig met het herstellen van de binnenlandse varkensstapel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China wil graag weer grotendeels zelfvoorzienend worden in haar varkensvleesproductie nadat de Afrikaanse varkenspest (AVP) de varkensstapel flink heeft uitgedund. Totdat er sprake is van een herstel van de Chinese varkensstapel, zal het land veel varkensvlees importeren om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Over de maand augustus lag de invoer op 350.000 ton, in vergelijking met vorig jaar is dit een verdubbeling in volume.

Geen Duits varkensvlees
De invoer is wel gedaald in vergelijking met de maand juli, toen lag het importvolume op een record van 430.000 ton. Voor de huidige maand zou de invoer verder kunnen vertragen, nu Duitsland besmettingen van AVP onder wilde zwijnen heeft gemeld. Het land mag geen varkensvlees meer naar China exporteren en normaal gesproken gaan er grote volumes Duits varkensvlees richting China. Duitsland is druk bezig om met China tot een regionaliseringsakkoord te komen zodat er vanuit AVP-vrije zones wel weer mag worden geëxporteerd. Deze pogingen hebben tot dusver nog niet mogen baten.

België mag daarentegen wel weer varkensvlees uitvoeren richting Azië. De internationale varkensvleesexport heeft daar geruime tijd stilgelegen omdat het land haar AVP-vrije status was verloren. Inmiddels zijn er in de afgelopen 12 maanden geen AVP-gevallen meer gemeld en mag er ook weer varkensvlees worden geëxporteerd buiten Europa.

Binnenlandse productie
De totale invoer van varkensvlees van januari tot augustus bedroeg circa 2,91 miljoen ton. In vergelijking met vorig jaar is dit een stijging van 133,7%. Ondertussen is China druk bezig met het herstellen van de binnenlandse productie en het opbouwen van de varkensstapel. In juli steeg de Chinese varkensstapel met 13,1% in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Over de maand augustus realiseerde de varkensstapel een groei van respectievelijk 31% op jaarbasis.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden