Shutterstock

Inside Varkens

VS kampt met enorme varkensstapel door corona

28 September 2020 - Chanti Oussoren

De Amerikaanse varkensstapel is door de coronacrisis flink gestegen. Al enige tijd wordt er gewerkt aan een verkleining van de varkensstapel, maar het huidige aantal varkens telt nog steeds een recordvolume voor deze tijd van het jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw waren er in het derde kwartaal van 2020 circa 79,1 miljoen varkens. In vergelijking met de telling van 1 juni is het aantal met 0,7% gedaald. Wanneer het aantal wordt vergeleken met vorig jaar, dan ligt het niveau nog steeds 1% hoger.

De varkensstapel is fors toegenomen sinds maart, toen het coronavirus toesloeg in veel Amerikaanse slachthuizen. Dit resulteerde in de sluiting van slachthuizen en een dalende slachtcapaciteit. Het varkensaanbod stroopte op en veel varkenshouders konden hun varkens nergens kwijt. Naar verluidt zijn er noodgedwongen miljoenen varkens geruimd in Amerika, maar dit heeft het overaanbod niet volledig opgelost.

Fokkerij
Het aantal fokzeugen noteert in het derde kwartaal 6,3 miljoen stuks. In vergelijking met dezelfde periode is dit een daling van 2%, maar in vergelijking met de telling van juni dit jaar is het aantal weer licht toegenomen. Amerikaanse varkenshouders proberen de varkensstapel te verkleinen naar oorspronkelijke niveaus. Voor het vierde kwartaal zijn zij van plan om 3,12 miljoen zeugen te laten werpen. Dit is een afname van 5% ten opzichte van het aantal worpen in het derde kwartaal 2019.

Export
De positieve kant van de hogere voorraad is dat er meer varkensvlees geëxporteerd kan worden. China importeert momenteel recordvoorraden aan varkensvlees. Nu Duitsland internationaal geen varkensvlees meer kan exporteren, nemen de exportkansen van Amerika verder toe. Volgens geluiden uit de markt zou de Amerikaanse voorraad varkensvlees eind 2020 lager uit moeten komen dan eind 2019 als gevolg van deze hogere export.

The U.S. Meat Export Federation (USMEF) is dan positief over het hogere binnenlandse aanbod en de vooruitzichten van het tweede halfjaar van 2020.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden