Erik Tanghe / Shutterstock.com

Nieuws Varkens

VS en Vietnam sluiten grote varkensvleesdeal

4 November 2020 - Chanti Oussoren

De Verenigde Staten en Vietnam hebben een vleesdeal ter waarde van $500 miljoen gesloten. Met de deal wil Vietnam meer varkensvlees uit de VS importeren nu het land vanwege de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) moeite heeft om aan de binnenlandse vraag te voldoen.

De Vietnam Trade Alliance importeert de komende 3 jaar voor $500 miljoen dollar aan Amerikaans varkensvlees. De overeenkomst tussen beide landen is bekend onder de naam 'U.S.-Vietnam Pork Consortium'. Smithfield Foods en diverse andere Amerikaanse varkensvleesproducenten hebben de deal ondertekend en leveren het varkensvlees aan Vietnam.

U.S.-Vietnam Pork Consortium zal een behoorlijke bijdrage leveren in de totale Amerikaanse uitvoer van landbouwproducten richting Vietnam. De Amerikaanse ambassade meldt dat de deal de onbalans tussen beide landen zal verhelpen en de Amerikaanse varkenshouders en vleesverwerkers zal ondersteunen.

Exportwaarde groeit fors
De Amerikaanse uitvoer van varkensvlees richting Vietnam is door de jaren heen flink gegroeid. In slechts 5 jaar tijd is de exportwaarde bijna vertienvoudigd. In 2015 bedroeg de waarde zo'n $4 miljoen, terwijl de exportwaarde over de eerste 8 maanden van dit jaar naar $35 miljoen steeg.

Vietnamese varkensstapel
De varkensvleesconsumptie in Vietnam is goed voor maar liefst 75% van de totale vleesconsumptie. De uitbraken van de Afrikaanse varkenspest in het land hebben een groot deel van de binnenlandse varkensstapel weggevaagd. Ruim 43.000 varkens zijn geruimd in een poging het virus onder controle te krijgen en naar verluidt is ongeveer 20% van de varkensstapel verloren gegaan.

De ziekte is nog niet onder controle, in de afgelopen weken zijn in Vietnam in bijna 200 dorpen verspreid over het land uitbraken gemeld. Het land is druk bezig met herstel van de varkensstapel, in mei werd een aankoop van 20.000 zeugen uit Thailand aangekondigd. Veel effect heeft dat niet, recente overstromingen in het land hebben aan circa 50.000 varkens het leven gekost.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden