Shutterstock

Achtergrond Varkens

Russische varkenssector met sprongen vooruit

20 November 2020 - Chanti Oussoren

De varkenssector in Rusland weet zich goed te ontwikkelen dit jaar. De varkensvleesproductie is aanzienlijk gegroeid en ook de exportcijfers komen fors hoger uit dan vorig jaar. Het land heeft zelf de overstap gemaakt van grootschalig vlees importeren naar exporteren. Wat zijn de verdere ambities?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds de Afrikaanse varkenspest (AVP) Rusland binnendrong, meer dan 10 jaar geleden, is de varkensproductie van het land gestagneerd. De varkensstapel werd flink uitgedund en Rusland moest grote volumes varkensvlees importeren om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen.

Vanaf dit jaar is er sprake van een ommekeer, de Russische varkenssector heeft zich hersteld. Dit herstel kwam uiteraard niet van de een op de andere dag, het land heeft de varkensstapel over de afgelopen 5 jaar al weten te verdubbelen. De binnenlandse productie van varkensvlees bedroeg dit jaar van januari tot september zo'n 3,55 miljoen ton, het productieniveau ligt hiermee circa 12% boven het niveau van vorig jaar.

Van importeur tot exporteur
Het herstel van de varkensstapel heeft er ook toe geleid dat de importbehoefte fors minder is. Over de eerste paar maanden van het jaar daalde de invoer van varkensvlees met maar liefst 94%. Het land is zelfs in plaats van een belangrijke importeur, een belangrijke exporteur geworden. De varkensvleesexport ligt in 2020 op circa 143.000 ton, zo'n 80% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Russion Union of Pork Producers (RUPP) voorspelt dat de export van varkensvlees tegen het einde van 2020 de 200.000 ton zal overtreffen. Dit komt neer op een stijging van 45% op jaarbasis.

Varkensprijs
De Russische varkensprijs gefluctueerd door het jaar heen sterk. In april lag de varkensprijs gemiddeld op omgerekend €1,15 per kilo. Lokale experts verwachtten destijds dat de prijs zou dalen vanwege een toenemend aanbod, maar dit bleek niet het geval. Door de coronacrisis bleven de Russische bevolking meer in het binnenland en steeg de vraag naar varkensvlees. Ook het exportbelang nam toe en deed de varkensprijs stijgen.

In juli steeg de prijs tot het hoogtepunt van €1,47 per kilo om vervolgens met schommelingen weer te dalen. Het huidige Russische prijsniveau ligt op omgerekend €0,99 per kilo en hiermee wordt het laagste niveau sinds dit jaar bereikt. De prijs ligt daarbij ook circa 4% onder het prijsniveau van vorig jaar.

Ambities
Rusland heeft de varkensproductie flink weten op te bouwen en de groei is er nog niet uit. Het Russische ministerie van Landbouw verwacht dat de binnenlandse productie in 2025 minimaal 760.000 ton hoger ligt. De export gaat volgens de prognose in 2024 toenemen tot 360.000 ton. De uitkomst van deze verwachting komt met het bereiken van nieuwe afzetmarkten een stuk dichterbij. Zo kan Rusland inmiddels ook varkensvlees uitvoeren naar Vietnam, Hong Kong en Mongolië.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden