Shutterstock

Inside Varkens

Slachtgewichten blijven op hoog niveau

20 November 2020 - Jorine Cosse

Overal in Europa lijkt een varkensoverschot te ontstaan. Ook in Nederland is het aanbod torenhoog. Dit is terug te zien in de slachtcijfers van oktober. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Oktober was niet bepaald een maand die de boeken in gaat als een goede maand voor de Nederlandse varkenssector. Er hing een negatieve sfeer rondom de afzet, zo ook rondom de DCA BestPigletPrice en de DCA Beursprijs. Het aanbod varkens daarentegen is weinig negatief, de markt loopt nog net niet over, met name ook omdat er minder varkens naar Duitsland worden geëxporteerd door de Afrikaanse varkenspest. Dit is terug te zien in de slachtcijfers over oktober. In de eerste 2 weken zet het aanbod nog vrolijk koers richting een piek in vergelijking met vorig jaar, om vervolgens af te zwakken naar hetzelfde niveau als 2019.

Meer zware varkens
De maand oktober loopt in 2020 van week 40 tot en met week 44. In de eerste twee weken loopt het aantal geslachte varkens flink op in vergelijking met het 5-jarig gemiddelde en de cijfers van vorig jaar. Het verschil is zeker 20.000 dieren. In week 40 werden er 327.000 varkens geslacht en in week 41 zelfs 336.000. Vanaf week 42 vallen de slachtcijfers weer terug naar het niveau van vorig jaar.

Het gewicht van de varkens loopt juist vanaf week 42 op, met als piek een gemiddeld gewicht van 100,4 kilo in de laatste week van oktober. Hiermee blijven de varkens gemiddeld fors zwaarder dan de varkens van vorig jaar en boven de lijn van het 5-jarig gemiddelde. Het vleespercentage doet het rustiger aan, voor het eerst sinds een lange tijd noteert het percentage vanaf week 41 weer eens onder de 59%.

Stabiele prijzen
Naast het flinke aanbod lopen de prijzen juist op een relatief laag niveau door, vooral in vergelijking met vorig jaar. Oktober staat voor de DCA Beursprijs en de DCA BestPigletPrice in het teken van stabiliteit. Beide prijzen noteren respectievelijk €1,34 en €23,50, met een kleine kanttekening dat de biggenprijs in de eerste week nog €24,50 noteerde. Ondertussen in november is de druk op de noteringen flink toegenomen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden