Shutterstock

Nieuws Corona

Duitsland mikt op opslag varkensvlees in prijscrisis

27 November 2020 - Wouter Baan

Om de varkensmarkt uit het slop te trekken, wil Duitsland in januari een Particuliere Opslagregeling voor varkensvlees openen. Dat is de uitkomst van het overleg tussen landbouwminister Julia Klöckner en de landbouwministers van de verschillende deelstaten in Duitsland.

Het gesprek vond vrijdag 27 november plaats naar aanleiding van de extreme prijsval van de varkens- en biggenprijzen in Duitsland, wat ook in Nederland en andere Europese landen sprake van is. De markt staat onder druk door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest en de coronamaatregelen.

Bij een dergelijke opslagmaatregel krijgen marktpartijen (als slachterijen) een vergoeding om varkensvlees tijdelijk op te slaan om zodoende de markt te ontlasten. Om de opslagregeling voor varkensvlees in december al te openen, heeft volgens Klöckner weinig zin. Dan profiteert de markt volgens haar namelijk van de traditionele Kerstvraag, al is daar dit jaar door de lockdowns nog weinig van te merken. In januari kan de opslagregeling wel de gewenste steun bieden, wanneer de vleesafzet doorgaans in kakt.

Vanaf januari
De varkenssector staat niet te springen om de opslagregeling te openen, gezien dit geen directe steun is aan varkenshouders. De belangenbehartiger van Duitse varkenshouders (ISN) lobbyde voorafgaand aan het overleg voor directe betalingen aan varkenshouders, zoals ook de horecaondernemers in Duitsland die ontvangen. Ook een bezwaard argument in de sector is dat de opgeslagen varkensvleesvoorraden marktherstel op een later moment in de weg kan staan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden