Shutterstock

Nieuws Afrikaanse varkenspest

AVP buiten witte zone in Saksen

25 Januari 2021 - Chanti Oussoren

De Afrikaanse varkenspest (AVP) blijft in Duitsland om zich heen grijpen. Vorige week nam het aantal besmettingen in Brandenburg toe, maar inmiddels blijkt het ook mis in Saksen. Er is daar buiten het bedreigde gebied een nieuwe besmetting gedetecteerd.

Het karkas werd gevonden in het district Görlitz. Dat ligt ten zuiden van het originele afgebakende gebied (de witte zone), maar nog wel binnen de bestaande bufferzone. Inmiddels heeft het Friedrich Loeffler Instituut (FLI) bevestigd dat het om een AVP-besmetting gaat. Ook op 80 meter van de Poolse grens werd er een wild zwijn neergeschoten waarbij AVP geconstateerd werd. Dit brengt het huidige aantal besmettingen in de deelstaat Saksen op 19.

Uitbreiding zone
Door de vondst van het besmette karkas buiten de huidige beperkingszone, moeten de zones worden uitgebreid. Deze week worden de nieuwe beperkingszones in Saksen aangekondigd. De Duitse minister van Sociale Zaken bevestigt dat de nieuwe vondst de strijd tegen AVP moeilijker maakt.

Het is noodzaak dat er snel nieuwe afrastering komt en dat het beperkingsgebied wordt uitgebreid. De eerste stappen zijn hiervoor al ondernomen. Er wordt een mobiele afrastering gebouwd in een straal van 2 tot 3 kilometer om te voorkomen dat het virus zich snel verder verspreid. Het oorspronkelijke bedreigde gebied was al bijna volledig afgesloten met een permanent hek. De nieuwe delen van het bedreigde gebieden worden ook zo snel mogelijk omheind. "We gaan het bestaande bedreigde gebied en de bufferzone snel aanpassen", aldus de minister.

Brandenburg
Ook in Brandenburg worden er nog altijd nieuwe besmettingen gedetecteerd. Het FLI heeft inmiddels 30 nieuwe gevallen bevestigd en hiermee stijgt het totale aantal besmettingen in de deelstaat naar 527. Ook hier zijn er besmettingen buiten het kerngebied gevonden, maar de karkassen lagen wel binnen het bedreigde gebied. De witte zone is al volledig omsloten met een stevig hekwerk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Varkens

China importeert weer Belgisch varkensvlees

Nieuws Varkens

China keurt import Russisch varkensvlees goed

Nieuws Varkens

Varkenspest duikt op in Zweden bij wilde zwijnen

Achtergrond Varkens

Italië zet zich schrap na AVP in Lombardije

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden