Voor teeltproeven

Hoger areaal soja en lupine in Nederland

21 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

De oppervlakten eiwitrijke gewassen soja en lupine zijn het laatste jaar flink gegroeid. De areaalontwikkeling verliep tot 2010 grillig, maar daarna is er een stijgende trend. In 2014 was het areaal niet-bittere lupine gestegen tot 102 hectare en het areaal sojabonen tot 110 hectare. In 2013 ging het nog om respectievelijk 76 en 33 hectare, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

110

hectare

soja is geteeld in Nederland dit jaar

De lidstaten van de Europese Unie zijn voor ongeveer driekwart van hun behoefte aan plantaardige eiwitten afhankelijk van invoer. De verwachting is echter dat de beschikbaarheid van eiwitrijke gewassen als soja onder druk komt te staan door groeiende vraag uit landen als China en India, zo meldt het CBS.

Binnen de Europese Unie zijn er daarom initiatieven ontplooid om de afhankelijkheid van de ingevoerde soja te verkleinen door zelf meer eiwitrijke gewassen te gaan telen. Het totale areaal sojabonen in de Europese Unie is ongeveer 410.000 hectare. In vergelijking met de grote soja-producerende landen is dit bescheiden. De grootste arealen sojabonen zijn te vinden in de Verenigde Staten met 3,1 miljoen hectare, in Brazilië met 2,5 miljoen hectare en in Argentinië met 1,9 miljoen hectare.

De Tweede Kamer heeft de regering onlangs opgeroepen om zich in te zetten voor de kennisontwikkeling voor veredeling en teeltoptimalisatie van eiwitgewassen. In Nederland worden al enige jaren proeven genomen met het verbouwen van eiwitrijke gewassen als sojabonen en lupine.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden