DCA Voer Pro Inside

Tarwemarkt verrast met zijwaartse koerswijziging

21 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Na weken van daling zijn de grondstoffenmarkten zich aan het stabiliseren. Hoewel de berichtgeving over recordoogsten nog vers in het geheugen zit, zijn er inmiddels factoren opgestaan die mogelijk tot een prijsopleving in tarwe leiden. Welke veranderingen er op de tarwemarkten plaatsvinden, rapporteert DCA Voer Pro Inside.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door het tekort aan tarwe in de Zwarte Zee regio, in het bijzonder in Rusland, Oekraïne en Kazachstan, zit de tarweprijs in de lift. Voor landen met overschotten is het een kans hun voorraden te slijten. Ook de interesse in het prijsaantrekkelijke tarwe voor voer de afgelopen weken, geeft de prijs een boost. Mocht het niveau nog verder stijgen, zullen afnemers naar alternatieve voeders kijken zoals maïs en gerst, waardoor ook deze grondstoffen in waarde toenemen.

Het betekent dat de markt later dit jaar op zoek moet naar tarwe uit Argentinië en Australië. Weersextremen kunnen nog impact de prijzen hebben. Voor nu gebeurt dat al enigszins in sommige delen van Europa, met name in Frankrijk, en in de Verenigde Staten waar de opbrengst en kwaliteit wordt beïnvloed. Het zet kopers van kwaliteitstarwe aan om elders te kijken. Soms moeten zij genoegen nemen met oudere partijen of vervroegd hun voorraden aanvullen. Deze paniek helpt wel even om de prijs in de benen te houden, maar de oogst is nog niet voorbij, dus die tendens kan nog wijzigen.

Voor nu geeft dat steun aan de tarweprijs in Europa. Door de goede vraag naar het relatief goedkope tarwe, zwellen de tarwevoorraden minder sterk aan. Er is wederom een tender van Egypte, maar ook Jordanië, Ethiopië en Mauritius en de Malediven doen mee. Voor maandag leidde dat op beurs in Parijs tot een tarwenotering voor levering november 2014 van 159,75 euro. Dat is een kwartje lager dan het vorige slot en onder het maandrecord van oktober, dat 2 oktober op 162,75 euro uit kwam. Dinsdag schoot de prijs echter snel omhoog. Rond 14 uur deed het novembercontract 161,75 euro. Een verandering van 2 euro in de plus. Ook de overige contracten kleurden groen.

Voertarwe op de Liffe blijft op een gelijk niveau van 115,50 voor november 2014. Voor januari 2015 zakte de notering een kwartje terug naar 118 euro, terwijl het november 2015 contract een juist 60 cent bij kreeg en op 130,50 euro staat iets na 14 uur. De beurs van Chicago is dan nog niet open. Maandag sloot deze in het rood. De koers daalde met bijna een halve procent naar 513,50 dollar per bushel. Op z’n hoogst stond deze maandag op 515,75 dollar. Dat is net iets onder het maandhoogtepunt halverwege vorige week.

Mogelijk kan daar de prijs ook nog de andere kant op schieten, want de inzaai van wintertarwe loopt achter in Kansas. Vorige week zat 78 procent van de tarwe in de grond; dat is onder het vijfjarig gemiddelde van 84 procent half oktober. Ongeveer 58 procent van de tarwe staat boven. Verder zijn er problemen op het logistieke vlak in de Noordelijke staten.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden