DCA Voer Pro Inside

Varkenshouder is aarzelend met voerinkoop

21 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

De lage varkensprijzen beginnen hun tol te eisen. Varkenshouders houden er een steeds voorzichtiger voerinkoopbeleid op na in week 43. Dat valt op te maken uit de indrukken van spelers op de markt voor brij- en bijvoerproducten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aardappelproducten zijn ruim voorradig, omdat sommige aardappelverwerkende fabrieken als een tierelier draaien. Maar ondanks het behoorlijke aanbod, liggen de prijzen wat onder druk. Voor varkenshouders is voorgebakken frites volgens DuynieBeuker een product met een goede voederwaarde, maar ook een kostbare component. Dat maakt hen in deze tijden met lage varkensprijzen voorzichtig met inkopen. Voor aardappelstoomschillen geldt die voorzichtige houding minder vanwege de noodzakelijkheid voor brijvoerinstallaties. De vraag trekt aan, ondanks de prijs die wat aan de hoge kant is.

Graanbostel is vergeleken met vorige week stabiel. Er is nog steeds sprake van druk op de vraag, maar die is niet dusdanig dat een prijsverlaging nodig is, stelt DuynieBeuker. Het aanbod bierbostel wordt kleiner waardoor de prijs sterk toeneemt, meldt Bonda, maar deze tendens is normaal voor de tijd van het jaar. Afgelopen week was er geen stijging in prijs, vorige week wel van en om en nabij de 0,15 cent. Ook biergist blijft een krappe markt.

Geen wijzigingen in tarwegistconcentraat en de markt is dan ook redelijk stabiel te noemen. Afhankelijk van de kwaliteit en het aanbod ligt de prijs tussen de 1,75 en 1,90 euro. De markt is netjes gedekt, maar er is voldoende. Farm Feed Hedimix zegt eventueel meer aan te kunnen bieden. Het bedrijf heeft een basisprijs vastgesteld van 1,90 euro.
Tarwezetmeel is een product waarvan de vraag groot blijft. Diervoerderaanbieders houden de prijs scherp op 1,87 euro, maar de tendens is stijgend. De Heus spreekt van een lichte druk, maar voorlopig is er voldoende voorradig. FarmFeed Hedimix houdt de prijs op 2 euro voor alle drie de soorten tarwezetmeel.

Wel krapte in kaasweiproducten die vooral richting de kalverindustrie gaan, maar dat is al langere tijd het geval. De kalvermarkt heeft het product vanwege de voedingswaarde nodig en is bereid een hogere prijs te betalen. FarmFeed Hedimix signaleert een licht tekort, maar kan vooralsnog aan de vraag voldoen. In feedwei en feedmelk geen bijzonderheden; deze producten lopen goed weg.

De prijs van CCM is vrij hoog, maar er zijn regionaal verschillen. Aanbieders en afnemers zijn zoekende naar een richtprijs en dat spel loopt voorlopig nog even door. Voor varkenshouders een reden om op de hand op de knip te houden. Velen kunnen 100.000 euro voor CCM in de kuil niet in één keer opbrengen en zoeken alternatieve producten die per dag afgerekend kunnen worden.

De wereldwijde maïsmarkt houdt de diervoeraanbieders bezig. Spelers op die markt hebben een afwachtende houding, maar de komende weken zal er meer duidelijkheid over de omvang van de nieuwe oogst komen en het effect ervan op bijproducten. Verder verwacht geen van de ondervraagden gekke dingen op de markt voor bij- en brijvoerproducten de komende tijd.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden