DCA Voer Pro Inside

Geen bedrukte stemming op dalende tarwemarkt

18 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

Hoewel de tarwemarkten na een stevig herstel eind vorige week, maandag en dinsdag alweer moeten inleveren, is van een bedrukte stemming geenszins sprake. De kou en transportproblemen in de VS, de droogte in Australië en toch ook nog wel een beetje de spanningen in Oekraïne houden volgens DCA Voer de opwaartse trend vast.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijdag werd op de Chigaco Board of Trade nog de hoogste slotstand van de afgelopen vier weken behaald. Met 560,50 dollar per bushel raakte het december 2014 contract uit de dip van de vrijdag ervoor. Het lukte echter niet de stijgende lijn maandag door te zetten. Tarwe voor levering december zakte maar liefst met 8,75 dollar naar beneden en sloot op 560,50 euro per bushel. Ook de andere contracten konden zich niet staande houden. Toch is van een bedrukte stemming geen sprake.

Reden hiervan is de duik van de thermometer. De markt is in afwachting van in hoeverre de kou in de Verenigde Staten jonge tarweplanten heeft beschadigd. Tot nu toe lijkt de schade aan het gewas mee te vallen. Overigens waren nog niet alle staten helemaal klaar met zaaien. Een ander gevolg van het ingevallen winterweer zijn opnieuw, problemen op het spoor. Net als vorig jaar is er ook dit seizoen een tekort aan vervoerscapaciteit. Dat leidt ook nog eens tot extra transportkosten.

In Australië kampt men juist met droogte. Hoewel deze minder erg uitvallen dan eerder werd gevreesd. De oogstprognose is naar beneden bijgesteld naar 4.4 miljoen ton voor 2014/15. Dat is 11 procent minder dan de productie van vorig jaar. Toch is dat nog altijd boven het langjarig gemiddelde dankzij een goede bodemvochtigheid en bovengemiddelde regenval in het begin van het seizoen.
 
De Matif in Parijs was volgend aan de CBoT en zag de notering dalen. Tarwe voor januari sloot maandag op 173,50 euro; dat is 3 euro lager dan vrijdag. Het december contract moest 1 euro laten schieten en sloot op 189 euro. Dinsdag lukt het niet om het tij te keren. Rond het middaguur is de notering nog iets verder weggezakt en staat op een stand van 172,50 euro voor januari. Opvallend is dat de contracten voor latere levering meer verliezen. Tarwe voor levering maart 2016 moet het meest inleveren: met 2,50 euro verlies komt deze op een stand van 188,50 euro.

 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden