DCA Voer Pro Inside

Prijs voorgebakken frites stijgt ondanks topoogst

25 November 2014 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

De markt voor bij- en brijvoerproducten staat in week 48 opnieuw in het teken van de aardappelproducten, waarbij vooral DuynieBeuker de prijzen aanpast. De prijs van voorgebakken frites steeg in week 46 al met drie euro per ton en wordt in week 48...

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van voorgebakken frites steeg in week 46 al met drie euro per ton en wordt in week 48 opnieuw met drie euro verhoogd. Zowel DuynieBeuker, als FarmFeed Hedimix bieden het product aan voor 68 euro per ton.

De verhoging is het gevolg van een relatief krap aanbod van voorgebakken aardappelproduct. Dit is enigszins opvallend, omdat de aardappeloogst van 2014 van goede kwaliteit was. De verwerkende industrie kan hierdoor echter betere aardappelen selecteren waardoor er minder reststromen zijn. Daarnaast is ook de vraag vanuit de veehouderij erg goed, waardoor de prijs in week 48 een stap omhoog zet.

In het kielzog van de prijsstijging van voorgebakken frites, verhoogt DuynieBeuker ook de prijs van aardappelkroketten met twee euro tot 57 euro per ton. Ook de verhoging van DB-blend, wat een mix van tarwezetmeel en voorgebakken aardappelproduct is, is eveneens aan de prijsstijging van voorgebakken frites gerelateerd. De prijs van DB-blend stijgt in week 48 met 0,05 euro naar 2,35 tot 2,45 euro per procent droge stof.

Tegenover de verhogingen van voorgebakken frites, aardappelkroketten en DB-blend, staat een verlaging van de prijs van aardappelpersvezels. De notering wordt door DuynieBeuker in week 48 met drie euro per ton verlaagd tot 25 euro per ton. Dat de prijs van aardappelpersverzels daalt terwijl andere aardappelproducten in week 48 in waarde stijgen, heeft te maken met het feit dat persvezels een meer seizoensgebonden product zijn. In november en december is dit product ruim voorradig en om de afzet te vergroten, wordt de prijs verlaagd.

Naast de verlaging van de prijs van aardappelpersvezels, dalen ook de prijzen van Proficorn en Corngold. Beide producten dalen met 10 cent per procent droge stof, waardoor de notering van Proficorn op 1,55 euro per procent droge stof komt en de prijs van Corngold in week 48 naar 1,65 euro per procent droge stof daalt.

De laatste prijs die DuynieBeuker in week 48 wijzigt, is die van Amypro. De notering van dit product stijgt met 10 cent naar 1,90 euro per procent droge stof. De prijsverhoging is het gevolg van een goede vraag, zowel van de rundvee- als de varkenshouderij.

DuynieBeuker is eigenlijk de enige leverancier die prijswijzigingen doorvoert in week 48. De markt voor de bij- en brijvoerder is verder dan ook te bestempelen als vrij rustig. FarmFeed Hedimix geeft verder nog wel aan ruimte te hebben in de levering van Hedicorn. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden