DCA Voer Pro Inside

Sojaprijs schuurt tegen plafond aan

25 November 2014 - Redactie Boerenbusiness

De volatiliteit in de sojaprijs is de afgelopen week 47 toegenomen. Hoewel de notering gestaag wel kleine stapjes omhoog weet te zetten, heeft de notering vooralsnog niet door weten te stoten naar echt hogere niveaus.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van sojabonen schommelde in week 47 tussen de 369,18 en 381,77 dollar per ton. Hiermee bleef de notering rond hetzelfde niveau hangen als in week 46.

De reden dat de prijs niet door weet te stoten naar hogere regionen, is dat de sojaoogst in de Verenigde Staten nagenoeg is afgerond. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw schat dat de oogst dit seizoen en recordvolume heeft van 107,73 miljoen ton. Dit is 17,9 procent meer dan de VS in het seizoen 2013-2014 produceerde. Omdat de Noord-Amerikaanse oogst voor het tweede jaar op rij groter is dan het voorgaande jaar, puilen de voorraden in de VS uit en dit zet de prijs onder druk.

Ondanks de grote oogst in de VS, is van sterke prijsdalingen ook geen sprake. Eén van de factoren die de prijs ondersteunt is de strenge vorst en hevige sneeuwval in delen van de VS. Hoewel de oogst in week 48 zo goed als achter de rug is, moest in week 47 nog enkele procenten van het totale sojaareaal in de VS worden geoogst. Het winterweer zorgde voor enige onrust op de markten, waardoor een bodem in de prijs werd gevoerd. Daarnaast veroorzaakt de hevige sneeuwval logistieke problemen, wat eveneens een prijsopdrijvend effect kan hebben.

Ook de goede vraag ondersteunt de prijs. Analisten verwachten dat in het vierde kwartaal van kalenderjaar 2014 zes procent meer soja wordt verwerkt in de VS en dat de export in deze periode met 10,6 procent stijgt tot 26,4 miljoen ton.

De komende tijd moet blijken wat zwaarder gaat wegen: de grote oogst van de VS en de sterke stijging van de voorraden ten opzichte van 2013, of de sterke toename van de vraag en het winterweer. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden