DCA Voer Pro Inside

Uitblijven steun tarwe zet koers onder druk

3 Februari 2015 - Redactie Boerenbusiness

Maandag was het op tarwemarkten een dag van laagtes. Allerlei oorzaken worden daarvoor aangedragen. Dinsdag een licht herstel, maar er zijn op dit moment weinig redenen om aan te nemen dat er een rally in het vat zit. Dat blijkt uit een analyse over de tarwemarkt van DCA Voer Pro Inside.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Amerikaanse tarwe futures werden maandag op de laagste niveaus in vier maanden tijd verhandeld. Daarmee bereikten de koersen het eerste slot onder de 5 dollar per bushel. Reden voor de koersval zijn indicaties dat er wereldwijd voldoende voorraad is om aan de vraag te voldoen. Ook de regen verdampte de vrees voor de Amerikaanse aanplant, evenals de sterke Russische exportcijfers. Analisten wijten ook technische factoren aan de prijsdaling onder de psychologische 5 dollar grens.

Ook op de Europese tarwemarkten was het maandag niet al te best. Mede onder druk van de CBoT dook de koers van de Matif voor levering maart met 1,3 procent op 183 euro per ton. Een slot met technische redenen en fondsen die verkoopposities innemen. Tarwe uit de haven van Rouen wordt aangeboden tegen een prijs van 178 euro per ton voor juli.
Dinsdag rond het middaguur kleuren de borden alweer groen en staat tarwe voor maart op een stand van 185,25 euro. Een plus van 2,25 euro oftewel 1,23 procent. Welke kant het sentiment op de tarwemark op valt, is nog de vraag. Voor de lange termijn denken handelaren en analisten echter niet aan oplopende koersen.

Toch blijft de vraag naar Europese tarwe op niveau vanwege het competitieve handelsniveau. Egypte schreef een tender uit en de kans is groot dat Frankrijk deze krijgt. Saoedi Arabië heeft flink op de tarwemarkt geshopt en naar verwachting ook op de Europese markt. De Fransen verkochten onlangs een flinke order aan Bangladesh.
De export loopt lekker en de Europese Commissie denkt dan ook dat zachte tarwe een recordexport tegemoet gaat. De exportprognose is met 2 miljoen ton verhoogd naar 30 miljoen ton. Een ander punt is het warme winterweer in de regio. Het MARS-rapport toont weinig tekenen van vorstschade. In de meeste delen van Europa liggen de temperaturen de laatste maanden boven gemiddeld. Dat kan echter ook verkeerd uitpakken doordat het gewas niet goed is afgehard.

Bijzonder is dat vanaf deze week de belasting op Russische tarwe in gaat. Dat betekent dat er over iedere tarwezending uit Rusland belasting wordt geheven. De regering nam de maatregel om Russisch graan minder aantrekkelijk te maken voor buitenlandse kopers en zodoende de prijzen van meel en brood binnen de grenzen te stabiliseren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden