DCA Voer Pro Inside

Massale uitstroom van beleggers drukt sojaprijs

31 Maart 2015 - Redactie Boerenbusiness

De sojamarkt vertoonde de afgelopen weken geen grote uitschieters naar boven of naar beneden. De komende tijd kan dit echter gaan veranderen. Beleggers keren de grondstoffenmarkten namelijk massaal de rug toe waardoor de prijzen onder druk komen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De slotkoers van sojabonen liet in de eerste dagen van week 13 voorzichtig herstel zien, maar sloot de week af op het niveau van 355,40 dollar per ton. Aan het begin van de week piekte de prijs aan de CBoT, de termijnbeurs van Chicago nog op 361,37 dollar per ton.

De reden voor de neerwaartse beweging, zijn de grote voorraden. Volgens het USDA is er aan het einde van het seizoen 2014-2015 wereldwijd 89,53 miljoen ton soja in voorraad. Dit is een stijging van 35 procent ten opzichte van het seizoen 2013-2014. In de Verenigde Staten valt de voorraad meer dan vier keer zo groot uit en de Braziliaanse eindvoorraad stijgt 48,7 procent.

De grote eindvoorraden maken het minder interessant om in grondstoffen, dus ook in soja, te beleggen. Volgens de belangrijkste grondstoffenindex, de Goldman Sachs Commodity Index, is het rendement op grondstoffen in vergelijking met het rendement op aandelen tot het laagste niveau in meer dan 15 jaar is gedaald.

Hierdoor keren beleggers massaal de grondstoffenmarkt de rug toe. Het belegd vermogen in Amerikaanse exchange trade funds (EFT’s), die in een breed samengesteld pakket van grondstoffen zijn belegd, is in de eerste drie maanden met 919 miljoen dollar gedaald. Dit is sinds 2006, waarin de EFT’s zijn ontstaan, nooit eerder gebeurd.

Niet alleen speculanten drukken de sojaprijs, maar de enorme voorraden wegen ook zwaar op de markt. Er is gewoonweg meer aanbod dan vraag en door verbeterende weersomstandigheden in Zuid-Amerika waar de oogst net begint, kunnen de druk verder vergroten. De sojaprijs stevent kan de komende tijd dus verder gaan dalen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden