DCA Voer Pro Inside

Recordoogst Argentinië zet sojaprijs onder druk

5 Mei 2015 - Redactie Boerenbusiness

Sojabonen uit de Verenigde Staten liggen in deze periode beter in de markt. De uitvoer uit de VS valt hoger uit dan verwacht, waar in andere jaren sojabonen uit Zuid-Amerika traditioneel de wereldmarkt domineren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De peso is gedurende het laatste half jaar sterk gedaald ten opzichte van de dollar. Niet alleen houden de Argentijnse telers de sojabonen langer vast, maar ook stappen kopers over naar de VS uit voorzorg van verstoringen in de beschikbaarheid van soja.

1,5

miljoen

ton komt op de oogstprognose van Argentinië

Hoewel de sojanotering in Chicago afgelopen vrijdag nog een hoogtepunt aantikte in anderhalve maand tijd op 987 dollar per bushel, zijn de vooruitzichten nog altijd niet positief. Afwachtend op de uiteindelijke oogst in Argentinië, lijkt het erop dat de oogst hoger uit valt dan verwacht. De Buenos Aires grains exchange heeft in een prognose de recordoogst met 1,5 miljoen ton verhoogd tot 60 miljoen ton.

Dit terwijl de USDA, het Amerikaanse ministerie van Landbouw, de Argentijnse sojaoogst op 57 miljoen ton had geraamd. Tussen deze twee verwachtingen zit een verschil van 5 procent. Deze verschillen, in combinatie met de hogere ramingen, betekenen echter wel dat de druk op de noteringen van sojabonen wordt opgevoerd.

In de Verenigde Staten is de inzaai van sojabonen na een sterke start iets teruggevallen. Dit heeft alles te maken met hevige regenval de afgelopen week. Tot afgelopen zondag zat er al 13 procent van het areaal sojabonen in de grond, tegen 9 procent in een normaal jaar. Ook dit positief nieuws kan zijn weerslag hebben op de sojanoteringen. In tegendeel tot de soft commodities (koffie, suiker, cacao e.d.) zijn de koersperspectieven voor de granen, waaronder sojabonen, vooralsnog negatief.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden