DCA Voer Pro Inside

Neerwaartse trend in noteringen soja ten einde

24 Juni 2015 - Redactie Boerenbusiness

De neerwaartse trend van sojabonen komt voorlopig tot zijn einde. Te midden van de slechte weersomstandigheden van de sojaplanten in de VS zijn de beurzen maandag iets opgesprongen naar 9,90 dollar per bushel op juli aan de CBoT.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor sojabonen leeft sowieso de laatste weken behoorlijk op. Dit betekent minder goed nieuws voor het veebedrijven in Nederland, omdat prijsstijgingen in soja in de voerkosten zichtbaar kunnen worden.

Grote kans dat oogstprognose soja in VS negatief wordt bijgesteld

De inzaai van sojabonen is bijna volbracht in de Verenigde Staten. Tot 21 juni is 90 procent gezaaid. Dit jaar komt te boek te staan als een laat sojabonenjaar wat betreft de inzaai. De inzaai is het traagst verlopen sinds 1996 te pakken. Het weer speelt hier een belangrijke factor in. Percelen sojabonen lagen al achterop vanwege de vele regen van voor de inzaai wat de bodem al sponzig maakte, nu zorgt de vele regenval voor een grotere kans op ziektes in de sojaplanten.

In het ergste geval kan de opbrengst met 20 procent afnemen. Dit gebeurt op het moment dat planten in het V2-V3 stadium van de groei zijn en drie dagen onder water staan. In het geval dat de planten zes dagen onder water staan, kan een opbrengstderving tot 93 procent worden genoteerd. Voornamelijk de Midwest is getroffen door de vele hoeveelheden regen.

Wat ook nog eens mee speelt in de stijgende sojaprijs zijn de stakingen in Zuid-Amerika. Een maand eerder had Brazilië last van stakingen van haven en transport personeel, deze stakingen zijn nu overgewaaid naar Argentinië. Eerste onderhandelingen zijn begonnen voor de havenwerkers van de graanhub in Rosario, Argentinië.

De arbeiders hebben aangekondigd om te gaan staken in het geval werkgevers en werknemers er niet uit komen. De staking kan gevolgen hebben voor de uitvoer van sojabonen, sojameel, sojaolie en maïs. Het kan de uitvoer van deze producten drastisch verlagen, terwijl het midden in het transportseizoen van granen in de scheepvaart verkeerd.

Wat de onderhandelingen bemoeilijkt, is de hoge inflatie waar Argentinië op dit moment aan onderhevig is. De inflatie wordt dit jaar door economen op meer dan 25 procent geschat. Dit is aanzienlijk, vooral als dit vergeleken wordt met de 1 à 2 procent inflatie die we in Nederland kennen de laatste jaren. De verstoring van de export kan het gevolg hebben dat aanbod op de wereldmarkt voor een korte periode wortdt verlaagd, wat positief is voor wereldprijzen van sojabonen en maïs.

Wel is er een grote kans dat de goede oogstprognoses voor sojabonen in de Verenigde Staten de aankomende tijd negatief gaan worden bijgesteld. De percentage sojaplanten die er goed of uitstekend voor staan,  blijft ver achter het percentage dat verwacht werd. De weersomstandigheden houden daarom de sojanoteringen in zijn greep, negatief nieuws over de te oogsten hoeveelheid kan veel fluctuatie in prijs veroorzaken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden