Grondstofprijzen schieten omhoog

Ruimte voor prijsdalingen varkensbrok slinkt snel

6 Juli 2015 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Aan de stijgende trend van de varkensbrokprijzen was al een einde gekomen en in juni zijn de eerste verlagingen doorgevoerd. Van echt sterke dalingen is echter geen sprake en ook niet alle mengvoeders zijn in prijs gedaald, zo blijkt uit cijfers van het Landbouw Economisch Instituut (LEI).

0,05

euro

daalde de brokprijzen in juni

Alleen de prijzen van vleesvarkensbrok, zeugenbrok lakto en babybiggenkorrel zijn in juni gedaald en wel met vijf cent. De prijs van vleesvarkensbrok komt hierdoor op 24,80 euro per 100 kilo. Dit is 1,50 euro onder het niveau van dezelfde maand in 2014. Met een prijs van 28,70 euro per 100 kilo staat de notering van zeugenbrok lakto 1,65 euro lager dan in augustus 2014. De prijs van babybiggenkorrel is in één jaar tijd met 1,85 euro gedaald tot 35,05 euro.

De prijsdalingen zijn het gevolg van lagere noteringen op de grondstoffenmarkten in de maanden voor juni. De prijs van tarwe daalde aan de Matif in week 20 zelfs tot 152,25 euro per ton. Dit was het laagste niveau sinds september 2014. Ook de prijzen van maïs en soja daalden, zij het minder sterk, en dit is met enige vertraging doorgerekend in de brokprijzen.

Start/overgangskorrel en zeugenbrok dracht wisten niet te profiteren van de lagere grondstoffennoteringen. De prijzen van deze producten bleven staan op respectievelijk 28,50 en 24,35 euro per 100 kilo.

Bovendien is het de vraag in hoeverre de voerprijzen ruimte hebben om verder te dalen. De grondstofprijzen zijn vanaf week 26 sterk gestegen waarbij tarwe op het hoogste niveau verkeerd sinds begin 2014 en maïs al is gestegen naar een prijs die voor het laatst in 2013 is gezien. Ook de sojanotering is bezig aan een opmars en bovendien vormt ook de dalende eurokoers een bedreiging voor de voernoteringen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
rollade 6 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/voermarkt/artikel/10864590/Ruimte-voor-prijsdalingen-varkensbrok-slinkt-snel]Ruimte voor prijsdalingen varkensbrok slinkt snel[/url]
vind het sterk op politieke prietpraat lijken. met zo,n artikel houden jullie ons steeds aan het lezen, want volg week zeggen jullie weer precies de boel andersom, oid. En hoewel er wel niks is gelogen, hebben we er ook gewoon niks aan. want invloed hebben we er niet op, en wat de uiteindelijke mutaties worden, daar komen we ook vanzelf wel weer achter. De varkensprijs idem dito.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse Voer

De rek is uit de daling van mengvoerprijzen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden