BB Call: Henk Antonissen

Fosfaatrechten hebben nu al schaduwwerking

19 Januari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 12 reacties

Fosfaatrechten moeten gaan voorkomen dat Nederlandse melkveehouders de derogatie kwijtraken, maar is er nu echt geen andere oplossing? En wat zijn de schaduwkanten van deze maatregel. Boerenbusiness belt met Henk Antonissen, welke spreekt namens de actiegroep 'Innovatief uit de knel'. 

Vanavond praat Nieuwsuur met één van de jonge ondernemers die met lede ogen moet aanzien hoe de toekomst van het bedrijf in rook op gaat. 'De knipbeurs is leeg', maar fosfaatrechten eisen meer geld van ondermers. Daarbij vraagt de actiegroep zich af of dit nu echt de oplossing is die de waterkwaliteit gaat borgen.  

Op woensdag praat de regiegroep opnieuw over de fosfaatrechten. In de wandelgangen wordt er rekening mee gehouden dat er na dit overleg iets gezegd gaat worden over hoe de rechten er uit gaan zien. Duidelijkheid die de sector hard nodig heeft. Als er al iets gezegd wordt moet daarna alles nog omgezet worden in wetgeving, waardoor het nog tot het einde van 2016 kan duren voor er daadwerkelijk iets in de wet vastgelegd is. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten
Reacties
12 reacties
Durk 19 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/video/bb-call/video/10867738/Fosfaatrechten-hebben-nu-al-schaduwwerking-]Fosfaatrechten hebben nu al schaduwwerking[/url]
Er wordt hier wel veel gesproken over duurzame stalbouw.
Maar hoe intensief worden die bedrijven wel niet, welke integrale footprint hebben ze wel niet ?
anoniem 19 Januari 2016
Het water in de Noordzee, rondom Nederland, heeft een dreigend tekort aan fosfaat waardoor de leefbaarheid voor plant en dier in het water achteruit gaat.
In Nederland zelf hebben we een rekenkundig overschot aan fosfaatproductie doordat er ooit een plafond is afgesproken. Zou hier geen combinatie gevonden kunnen worden?
Montagne 19 Januari 2016
Er is geen dreigend tekort aan Fosfaat in de Noordzee; onderzoek van de Universiteit (Utrecht dacht ik) toont aan dat er een tekort IS!! dat gaat ten koste van de groei van het plankton met alle gevolgen van dien ( Oostvaarders plassen effect) Anoniem stelt het juist een "rekenkundig overschot" bedacht en uitgewerkt door "deskundigen" die een andere agenda hebben!
petatje 19 Januari 2016
Montagne schreef:
Er is geen dreigend tekort aan Fosfaat in de Noordzee; onderzoek van de Universiteit (Utrecht dacht ik) toont aan dat er een tekort IS!! dat gaat ten koste van de groei van het plankton met alle gevolgen van dien ( Oostvaarders plassen effect) Anoniem stelt het juist een "rekenkundig overschot" bedacht en uitgewerkt door "deskundigen" die een andere agenda hebben!

Die deskundigen destijds waren ambtenaren van ministerie van landbouw, natuur en visserij, in naam, maar met natuur nog als zowat enig beleidsterrein, die enkel 1 opdracht hadden en bang waren voor hun baan. Veel van van hen waren al zowat aan de keien gezet toen de consulentschappen werden opgeheven en de DLV werd geprivatiseerd. Daar staat tegenover dat de onmachtige LTO het toen zonder slag of stoot heeft laten gebeuren. En nu zitten hun leden en niet leden met de gebakken peren!
jan boos 19 Januari 2016
stond artikel in de krant
vis stand noordzee in gevaar door te weinig fosfaat in zee
hwg 19 Januari 2016
Het lijkt mij verstandig om een keer in opstand te komen en niet altijd alles maar te akzeptere wand alswe zo doorgaan is het wel heel makkelijk om ons als landbouw zektor kapot te maken .die onderzoeken met een Wageningens geschoold onderzoek heeft maar een doel.
case 1056 20 Januari 2016
Ja nota bene, onze milieukunde leraar vertelde dat vroeger (jaren 70) al. Als je de zee bemest met natuurlijke mest, en geen ''smeerpijp'' met alle (chemische) afvalstoffen die heden naar de rioolzuivering gaan, dat kan helemaal geen kwaad. Dat is alleen maar goed voor de kringloop. Maar als je ''echte natuur'' wilt, dan moet je dat niet extra bemesten. Daarom wil men in de sloot alleen gebiedseigen water, en geen slootwater uit landbouwgebied. Zolang de sloten niet groen zijn van algen en wier, dat is een teken van veel voeding in het water, dan is er niets aan de hand. Want als deze ''groente'' afsterft, (en dat is een natuurlijk proces) dan neemt het heel veel zuurstof uit het water, en dan krijg je vissterfte, wat we natuurlijk niet willen. Kortom te veel is niet goed, maar te weinig is ook niet goed. Dan krijg je wel helder water, maar in kraanwater zwemmen ook geen vissen. Haha.
Bluemink 20 Januari 2016
Laat de landbouw nu wel fosfaat kunnen leveren aan de zee .
Maar geen enkele ambtenaar die op staat en zegt wij hebben jullie jaren van alles voorgelogen .
Oprotten met die oplichters zonder bonus een jaar zonder salaris komen ze een keer tot bezinning
anton 23 Januari 2016
aan dit fosfaatoverschot hebben diegene die dachten flink uit te breiden na 1 april met het wegvallen van de quotering goed aan meegewerkt tijdens de quotering was er geen fosfaatoverschot in de melkveehouderij dus nu niet klagen had je maar normaal moeten blijven doen .
Sook 23 Januari 2016
Zeker normaal blijven!!! En al dat gezever en gezeik over ambtenaren en overheid die het z.g. niet weten moet afgelopen zijn, dat werkt alleen maar tegen je , uiteindelijk trek je toch aan het kortste eind en verlies je maatschappelijke draagkracht, we produceren voor onze consumenten , de klanten, en de klant is koning!!!
Willie van Gemert 23 Januari 2016
Behalve dat de uitbreiding van de rundveehouderij de oorzaak is van de fosfaat overschrijding , gaat diezelfde uitbreiding ook zorgen voor overschrijding van het ammoniakplafond. De WHV heeft bij ons in de varkenshouderij veel pijn gedaan nu gaat het in de rundveehouderij pijn doen. Op individueel vlak soms zoveel pijn dat het gevolg kan zijn het eind van de onderneming.
kids 24 Januari 2016
Streng(er) mestbeleid leidt niet tot milieu resultaten. Vandaag publiceerde V Focus weer goed nieuws voor de sector.
http://www.v-focus.nl/2016/01/vrijwel-geen-relatie-tussen-regionale-mestproductie-en-milieukwaliteit/
geert 5 Maart 2016
De Noordzee krijgt juist veel fosfaat van de zuiveringsinstallaties in het westen van het land ,die in regenrijke periodes het afvalwater onvoldoende kunnen zuiveren Het oppervlaktewater in Zuid -Holland heeft het hoogste fosfaatgehalte van Nederland,dit komt door de hoge bevolkingsdichtheid en de te geringe zuiveringscapaciteit tijdens veel neerslag . Maar aan het hoge fosfaatgehalte wordt steeds aan de veehouders onterecht de schuld gegeven. Dit gebeurt om politieke redenen. Trappen naar boeren is leuk bij de linkse lobby.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden