LTO schrijft informateur Schippers

Boeren willen kabinet met leiderschap en sterk Europa

30 Maart 2017 - Clarisse van der Woude - 1 reactie

Boeren en tuinders hebben behoefte aan een kabinet dat leiderschap toont en dat zich inzet voor een sterker Europa. Die boodschap heeft Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, in een brief neergelegd bij kabinetsinformateur Edith Schippers.

In de brief aan Schippers dringt de voorzitter erop aan om het belang van de Nederlandse land- en tuinbouw voor de economie, het landelijk gebied en klimaat en energie ruimschoots mee te nemen in de overwegingen. Calon wijst verder onder meer op het grote belang van de open Europese markt. ‘Aangezien tweederde van al onze producten wordt geëxporteerd, waarvan het merendeel binnen Europa, is de interne markt voor ons van levensbelang.’ Hij doet een dringend beroep op Schippers om bij de informatie het belang van een goed functionerende EU prioriteit te geven. ‘Een kabinet dat de uitgangspunten van de EU ondermijnt, zou desastreus zijn voor de Nederlandse agrarische sector.’

Een kabinet dat de uitgangspunten van de EU ondermijnt, zou desastreus zijn voor agrarische sector

Ministerie van Voedsel en Landschap
LTO Nederland vindt een ministerie van Voedsel en Landschap noodzakelijk. Dat is nodig voor een verdere verduurzaming van de voedselproductie en voor de kwaliteit en leefbaarheid van het landelijk gebied. ‘Zo’n ministerie van Voedsel en Landschap kan zorgen voor een vollediger beleid. Dit kan de gouden driehoek van praktijk, beleid en onderzoek waarborgen. Daarbij kan het ministerie zich maximaal inspannen voor een betere positie van boeren en tuinders in de keten’, aldus Calon.

Collectief onderzoek
De standsorganisatie vraagt om aandacht voor een sterk kennis- en innovatiesysteem. Daarmee kan de Nederlandse agrarische sector haar vooraanstaande positie behouden en uitbouwen. Boeren en tuinders willen zich daar voor inzetten, maar dan moet het wel mogelijk zijn om onderzoek en innovatie collectief te organiseren.

De overheid kan verder een bijdrage leveren door publiekprivate investeringen te steunen op het gebied van onder meer plantgezondheid, mestverwerking en smart farming. Vanuit de topsectoren Agri&Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen is daarvoor al een reeks voorstellen ingediend in het kader van NL NextLevel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Anti Klaver 30 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10873973/Boeren-willen-kabinet-met-leiderschap-en-sterk-Europa]Boeren willen kabinet met leiderschap en sterk Europa[/url]
Ik maak me ernstig zorgen over het klimaat in de huidige politiek. Ik voorzie grote problemen met de linkse partijen, die continu in staat zijn om het publiek negatief te informeren over de landbouw. Vandaag weer: opnieuw discussie aanwakkeren over Glyfosfaat.

Ik hoop dat de landbouwsector eens heel goed van zich af bijt, dat het echt eens pijn doet. Beetje op z'n Frans.....
hb 1 April 2017
helemaal mee eens.

en er moet een landbouwministerie
komen!!!!!!!!!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden