Boerenbusiness TV

Bemestingsbranche moet handen ineen slaan

29 Oktober 2014 - Redactie Boerenbusiness

Met het verdwijnen van de productschappen ziet Herre Bartlema, directeur van stichting NCOR, een mogelijkheid voor de bemestingsbranche. Door de handen ineen te slaan hoopt hij een brancheorganisatie op te zetten die de kennis bundelt op het gebied van organische meststoffen en kunstmest. In de organisatie zijn vier partijen verenigd. De producten en distributeurs, machinebouwers, onderzoekers en adviserende sector. Dit vertelt hij aan Niels van den Boom op Boerenbusiness.TV.

‘Nederland heeft gedurende de laatste zestig jaar veel kennis ontwikkeld op het gebied van bemesting’, vertelt Herre Bartlema. Vijf jaar geleden zette Bartlema stichting NCOR op. Dat staat voor:  Nederlands Centrum voor de Ontwikkeling van Rijenbemesting. Inmiddels heeft de stichting agrariërs bewust gemaakt van hun (kunst)meststoffen gebruik en dan met name op het gebied van de toediening.

Omdat de productschappen verdwijnen dreigt ook veel kennis en advisering verloren te gaan. Initiator Bartlema hoopt dit met een brancheorganisatie te voorkomen. De organisatie heeft als doestellingen het onderzoek, onderwijs en voorlichting van zogenaamde ‘smart fertilization’ in open teelten te bevorderen. We praten dan over zowel organische als anorganische meststoffen.

Momenteel wordt een bestuur opgesteld met personen uit alle takken. Die zijn samen verenigd in de organisatie. Nog dit jaar moet worden begonnen met het uitvoeren van werkzaamheden. Zo zal voor dit jaar en in 2015 een digitaal handboek bodem en bemesting worden gelanceerd. Verder wordt het hoger onderwijs en de loonwerksector geschoold op het gebied van precisiebemesting.

De brancheorganisatie wordt officieel op 28 november in Wageningen geïntroduceerd tijdens de Dag van de Precisiebemesting. Hier spreken verschillende personen en wordt een machinemarkt georganiseerd om de nieuwste technieken ten toon te stellen. Meer informatie over het programma is te vinden op Rijenbemesting.nl.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van deze video? Laat het ons weten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden